Opening tentoonstelling ‘Op de vlucht’

Print
Mol - Vanaf zaterdag 10 september tot en met zondag 9 oktober loopt in de exporuimte van ’t Getouw in Mol de tentoonstelling ‘Op de vlucht. Mollenaren in Uden tijdens de Eerste Wereldoorlog’. Bezoekers zijn alle dagen welkom tussen 13.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog slaan heel wat mensen op de vlucht. Ze zijn bang voor de Duitse legers die door België trekken. Ook in Mol vertrekken veel mensen richting Nederland. Sommigen komen niet verder dan de hei rond Postel en keren na enkele dagen of weken terug naar hun huis. Anderen trekken naar Nederland waar ze voor langere tijd, sommige zelfs gedurende de hele oorlog, blijven.

Gegoede burgers verblijven bij particulieren en geven hen een vergoeding voor hun onderdak. Anderen komen in de vluchtelingenkampen terecht die de Nederlandse overheid opricht voor dit doel. Er zijn vier vluchtelingenkampen in Nederland: Uden, Gouda, Ede en Nunspeet. De Mollenaren komen hoofdzakelijk in Uden terecht, dat ook het dichtst bij de grens lag.

Op deze expo wordt het reilen en zeilen in het kamp uitgebreid toegelicht en wordt het persoonlijke verhaal van enkele Mollenaren in Uden uitgediept.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio