© Gil Plaquet

VIDEO. Mechelaar (80) vocht als eerste Belg ooit tegen Muhammad Ali

Jean-Pierre Coopman was niet de enige Belg die ooit tegen Muhammad Ali vocht, de bekendste bokser ter wereld. Er waren er nog twee. Yvon Becaus (80), toen een jonge snaak van 24 en vandaag in een Mechels woonzorgcentrum verblijft, stond ooit als eerste landgenoot met hem in de ring.

Sven Van Haezendonck

Coopman vocht in 1976 voor een wereldtitel met ‘The Greatest’, en in 1979 mocht in Luik ene Albert Syben het eens tegen de Amerikaanse bokskoning opnemen. Maar Yvon Becaus was tijdens de Olympische Spelen van Rome in 1960 de allereerste Belg die Cassius Clay voor zich kreeg, zoals Muhammad Ali heette voor hij zich bekeerde tot de islam. “Toen hij voor me in de ring stond, was ik onder de indruk. Het was een reus, met lange armen en zeer snel en doeltreffend. Hij was echt sterk, héél sterk”, vertelt Yvon.

Sinds de gewezen bokser begin 1999 werd getroffen door een herseninfarct is hij de oude niet meer. Yvon verplaatst zich met een rolstoel. “De linkerhelft van mijn lichaam is verlamd en ook praten gaat moeilijker”, zegt hij. Maar als wij hem aanspreken over zijn kamp tegen dé legende leeft hij helemaal op. Alsof hij het allemaal opnieuw beleeft, ook al is het ondertussen bijna 56 jaar geleden. “Het was een van de mooiste, maar tegelijk ook een van de triestigste momenten in mijn leven. Omdat ik verloor en de vakantie snel gedaan was”, vertelt hij met een lach.

"Clay noemde me zijn moeilijkste tegenstander." Lees hier het hele artikel

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio