Miniatuurversie 15 Kapellekens in Ten Hove

Print

Irene, Nand en Jef tonen hun miniatuur kapellen Foto: vgd

Mol - Nand Vreys en Jef Frangot uit Mol-Achterbos hebben een miniatuurversie van de ‘15 Kapellekens’ aan de gemeente Mol geschonken. Het prachtige werk is nu te bewonderen in het woonzorgcentrum Ten Hove.

In de bossen van Mol-Achterbos staan al sinds 1815 de ‘15 Kapellekens’. De 14 kleine kapellen werden gebouwd in opdracht van de Geelse pater Amandus Helsen. De 15de en grootste kapel stond er al in de 18de eeuw. Samen beelden ze de 15 staties uit van de Kruisweg van Jezus. Bij ziekte of overlijden trokken mensen naar de kapelletjes om er te bidden.

In 1980 werden de ‘15 Kapelletjes’ gerestaureerd en een jaar later maakten Nand Vreys (78), Frangot Jef (76) en hun vrouwen Irene Van Springel (79) en Maria Van Craenendonk, die ondertussen overleden is, een prachtige miniatuurversie van het religieuze bouwwerk. De 15 zelfgemaakte kapellen werden vijf keer tentoongesteld, om daarna in kartonnen dozen op de zolder van Jef te verdwijnen.

“Omdat we al wat ouder werden, besloten we ons werk in veiligheid te brengen”, zeggen Jef en Nand. OCMW- voorzitter Wim Caeyers (CD&V) kwam met de oplossing. “Ik vond het woonzorgcentrum Ten Hove een geschikte plaats”, zegt hij. Om de miniatuurversie extra cachet te geven, schilderde hobbyclub Pintor ook nog een leuke achtergrond met dennenbomen.

Lees meer in GVA regio Kempen op 16 januari.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio