© vgd

© vgd

© vgd

1 / 3

Sint-Antoniusgilde dreigt te verdwijnen door veroudering

De Meerhoutse Sint-Antoniusgilde dreigt helemaal te verdwijnen als er niet dringend jong bloed bij de gilde komt. “We hebben dit jaar verschillende overlijdens gehad, waardoor we nu nog maar 22 leden hebben”, zegt Robert Boons. Slechts 8 zijn nog actieve schutters.

Saskia Van Gestel

Nog geen tien jaar geleden telde de Sint-Antoniusgilde uit Meerhout meer dan zestig leden. Ooit had de schuttersgilde zelfs nog een eigen volksdansgroep, maar dat is definitief verleden tijd. De laatste jaren daalde het aantal leden gestaag en door veroudering dunt de Sint-Antoniusgilde sneller uit dan verwacht.

“Dit jaar zijn er verschillende mensen gestorven, waardoor we nu nog maar 22 leden tellen”, zegt Robert Boons (65) van de gilde. “Slechts acht daarvan nemen nog effectief deel aan onze wekelijkse schietingen op donderdag. Maandelijks nemen we ook nog deel aan de wedstrijden die door de andere schuttersgilden uit de regio worden georganiseerd.”

Regelmatig komen er jongeren schieten op donderdag, maar even snel verdwijnen ze weer van het toneel. “Schieten met een luchtkarabijn is best wel leuk”, zegt Kris Ven (48), het jongste lid van de gilde. Het oudste lid is de 79-jarige Karel Van de Poel. “Sinds enige tijd kan ik niet meer met de luchtkarabijn schieten. Het geweer is veel te zwaar en ik kan het niet goed meer stilhouden."

De gilde heeft de voorbije jaren alles gedaan om nieuwe leden te werven, maar blijkbaar zonder resultaat. “We gingen naar scholen, stonden op de Kattenfeesten gestaan, namen deel aan de sportweek, organiseerden vrije schietingen en namen deel aan de bevrijdingsfeesten, maar zonder resultaat”, zegt Robert Boons. “We hopen dat er nu eindelijk jonge mensen komen. We hebben leuke activiteiten, zoals het teerfeest, de vele schietingen en de oefendagen."

Lees meer in GVA op 28 december.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio