© vgd

© vgd

1 / 2

Meters voor dikte van ijs

De provincie heeft schaatsmeters geplaatst aan de Kleine Hooibeekvijver van het Prinsenpark in Retie en aan de zwemvijver van het Zilvermeer in Mol. De meters geven aan hoe dik ijs moet zijn om er veilig op te schaatsen.

Saskia Van Gestel

Leerlingen van het 2de beroepsvoorbereidend leerjaar nijverheid van het PITO uit Stabroek maakten 15 schaatsmeters. Elke leerling kon zijn persoonlijke toets geven. ‘De manier waarop de meters de ijsdikte van het ijsoppervlakte aangeven, is hetzelfde”, zegt gedeputeerde voor groen- en recreatiedomeinen Bruno Peeters (N-VA). “Aan de hand van een kleurensysteem zie je wanneer ijs klaar is om veilig op te schaatsen. Als alle bollen op de meter groen zijn, is het ijs 12cm en veilig om te schaatsen. Als één of meerdere bollen op de meters een rode kleur aangeven, is het nog niet veilig om te schaatsen.”

De schaatsmeters werden geplaats aan vijvers in Mechelen, Boom en aan het kasteel d’Ursel. In de Kempen werden 2 schaatsmeters aan de Kleine Hooibeekvijver van het Prinsenpark in Retie geplaatst. Ook op het Provinciaal Domein Zilvermeer in Mol verschenen 3 ijsmeters, bij de daginkom, op de hoek van het strandgebouw en tussen De Glinstering en de waterspeeltuin.

Lees meer in GVA regio Kempen op 24 december.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio