© vgd

© vgd

© vgd

© vgd

© vgd

1 / 5

‘Feest zonder vuurwerk’

In de eindejaarsperiode krijgt de politie een 50tal oproepen over vuurwerk. Om mensen bewuster te maken van de gevolgen van vuurwerk, lanceren de gemeentes Mol, Balen en Dessel, de politie en de vzw Help Brandwonden Kids een affichecampagne.

Saskia Van Gestel

Van oudejaarsdag 2014 tot nieuwjaarsdag 2015 kreeg de politie van de zone Balen-Dessel-Mol een 25tal meldingen met betrekking tot vuurwerk. “Het gaat vooral om meldingen over weggelopen dieren, maar ook van lawaaioverlast”, zegt Robert Lehaen van de politiezone Balen-Dessel-Mol. “Ook in de dagen voor oudejaar en rond de kerstperiode krijgen we oproepen die te maken hebben met vuurwerk."

Om het aantal oproepen rond vuurwerk te verminderen, lanceren de gemeentes Balen, Dessel en Mol, de politiezone en de vzw Help Brandwonden Kids een affichecampagne met twee grappige affiches die de boodschappen ‘Wij feesten zonder vuurwerk’ en ‘Wij hebben geen vuurwerk nodig om te knallen’ dragen.

Ook de vzw Help Brandwonden Kids schaart zich achter de campagne. “We vinden preventie erg belangrijk’, zegt Marc Lodewijckx. “Vorig jaar raakten in ons land 74 mensen ernstig gewond door feestvuurwerk. De kwetsuren situeren zich in 50 procent bij jongeren tussen 10 en 19 jaar en treffen vooral de handen, vingers, de ogen en het hoofd. Hopelijk zal iedereen het eindejaar inzetten zonder vuurwerk. In plaats van je centen letterlijk in de lucht te schieten kan je beter je geld verstandiger besteden. Onze vzw en ook tal van andere verenigingen die zich inzetten voor slachtoffers met brandwonden kunnen elke gift gebruiken.”

Je kan de affiches gratis downloaden via de gemeentelijke websites of ook gratis bekomen aan de info- en onthaalbalie in ’t Getouw in Mol, Vrijetijdscentrum Kruierie in Balen en aan de infobalie van administratief centrum De Plaetse in Dessel.

Lees meer in GVA regio Kempen op 8 december.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio