‘Bunkers langs kanaal schrijven geschiedenis’

Dries en het redactieteam is trots op het boek over de bunkers. Foto: vgd

‘Bunkers langs kanaal schrijven geschiedenis’

Print
Mol - Dries Majewski uit Mol heeft een boek over de geschiedenis van de oorlogsbunkers langs het kanaal tussen Lommel, Mol, Dessel en Retie. Daarnaast schreef hij nog een hoofdstuk over de Franse soldaat Henri Lavigne. Vandaag, vrijdag, wordt hiervan een gedenksteen onthuld.

De 31-jarige Dries Majewski uit Mol is enorm geboeid door geschiedenis. “Enkele jaren geleden speelde ik met het idee om een boek te schrijven over de vijftien oorlogsbunkers langs het kanaal tussen Lommel, Mol, Dessel en Retie”, zegt Dries. “In het boek beschrijf ik de geschiedenis van de bunkers, die door de Belgen werden gebouwd om in 1940 het Duitse leger tegen te houden.

De enige stille getuigen van de hevige gevechten langs het kanaal zijn de vijftien bunkers. “Sommige bunkers zijn ingericht als slaapplaats voor vleermuizen, maar anderen staan gewoon leeg of zijn aangetast door vandalen”, zegt Dries. “Nog anderen zijn vernield in de strijd van 1940. Door de huidige plannen om het kanaal te verbreden, dreigen sommige bunkers afgebroken te worden."

Dries kreeg bij het maken van zijn boek ook de hulp van een heel redactieteam. In hun zoektocht naar de geschiedenis van de bunkers, stootten ze op het ontroerende verhaal van de Franse soldaat Henri Lavigne. Hij raakte gewond tijdens de gevechten aan de bunkers en belandde zo in het ziekenhuis van Mol. Daar stierf hij 36 dagen later aan zijn verwondingen.

Voor hem wordt vrijdag om 18.30 uur een gedenksteen onthuld in het Boulevardpark in Mol, waar hij destijds werd begraven. Ook de familie van Lavigne zal aanwezig zijn op die bijzondere gebeuren. Het boek ‘Vergeten monolieten – Henri Lavigne’ is te koop voor 15 euro in de Kamer van Heemkunde. Meer info: mol1940@hotmail.com

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio