© Google Maps, stad Mechelen

250 Mechelse straten kunnen zonder stroom vallen

In Mechelen kunnen deze winter zo’n 250 starten zonder stroom te vallen. Dat blijkt uit een lijst die de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken en transmissiebeheerder Elia vrijdag hebben bekendgemaakt.

Sven Van Haezendonck

Op de website van Eandis (klik hier) kan u de lijst van straten die mogelijk zonder stroom worden gezet, raadplegen. Er zijn zes afschakelzones in ons land. Bij een geplande afschakeling wordt eerst zone 6 afgeschakeld en zone 1 als laatste.

Vooral deelgemeenten en zuiden

Mechelen ligt in de zones 5 en 2. In afschakelzone 5 bevinden zich Heffen en Leest. Mechelen-Zuid, Muizen en een gedeelte van Hombeek behoren tot zone 2. Een plan van dat gebied kan u hier bekijken. Honderd procent zeker is een afschakeling van een bepaalde straat trouwens niet, want de stroom bij netgebruikers komt niet elke dag vanuit dezelfde cabine.

Alles hangt dus af van de manier waarop de netten geschakeld zijn op het moment en of de cabine waarmee een aansluiting verbonden is in dienst blijft of niet. “De lijst is bijgevolg indicatief en vormt een momentopname van de netinfrastructuur die constant onderhevig is aan wijzigingen”, luidt het bij Eandis.

Verwittigd worden via sms

Burgers kunnen op verschillende manieren informatie over een stroomuitval krijgen: via een ingesproken boodschap op hun vaste of mobiele telefoon, via een sms of via een e-mail door BE-Alert, het nieuwe alarmeringssysteem van de federale overheid. Burgers die via dit systeem een bericht willen ontvangen, kunnen zich inschrijven op www.be-alert.be.

Interessante tips

Op de website van de VVSG staat een infofiche ‘handelen zonder elektriciteit’. Hier vindt u informatie over wat u best doet net voor, tijdens of na een afschakelperiode.

Op de website van het Vlaamse Energieagentschap staan tal van energietips. De stad Mechelen geeft ook preventietips voor een verantwoord energieverbruik: www.mechelen.be/preventie

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio