© Archiefbeeld Patrick Hattori

Stormloop voor job bij Mechelse brandweer

De oproep naar nieuwe brandweermannen in Mechelen is een regelrecht succes. Meer dan tweehonderd kandidaten hebben zich aangeboden voor de werfreserve. Tegen eind dit jaar komen er een twintigtal plaatsen bij in het beroepskorps.

Sven Van Haezendonck

Om binnen het brandweerkorps een werkweek van 38 uur te kunnen realiseren, heeft het stadsbestuur beslist om extra mensen aan te werven. Niet zo gek lang geleden klopte de Mechelse brandweer nog shiften van 56 uur, maar dat is in strijd met de Europese regelgeving. “Daarom komen er nu manschappen bij. Zo kunnen wij de klok rond een permanentie van zestien mensen garanderen”, zegt brandweercommandant Philippe Maudens.

Negen vrouwen

Die bezetting van zestien mensen is net voldoende om naar twee branden tegelijk te kunnen uitrukken. En daarvoor zijn de aanwervingen dus nodig. Aan kandidaten is er alvast geen gebrek. “Ongeveer 220 hebben zich aangeboden, onder hen negen vrouwen. Na een eerste selectie op basis van het vereiste diploma zijn er iets meer dan tweehonderd overgebleven”, stelt de kapitein. En ze komen letterlijk uit heel Vlaanderen. “Zelfs vanuit Limburg en de kust. Er zijn vrijwilligers bij, maar ook collega’s die momenteel nog in andere korpsen werken”, stelt de commandant.

Sportproeven

De mannen en vrouwen die dromen van een job bij de brandweer kunnen de beentjes best al beginnen insmeren. De sportproeven vinden op zaterdag 13 september in het provinciaal sport- en recreatiedomein De Nekker. “Met zoveel kandidaten vragen de testen een strakke organisatie, maar bij de brandweer zijn we daar niet bang voor”, lacht Maudens. Die proeven zijn niet van de minste. Zo komen er heel wat krachtproeven aan te pas. “Maar bijvoorbeeld ook het beklimmen van de ladderwagen tot twintig meter hoogte in minder dan 41 seconden. Of het dragen van een pop over een afstand van honderd meter. Wie daar meer dan een minuut over doet, is niet geslaagd”, legt de commandant uit.

Populair

Het is overigens de laatste keer dat Mechelen zelf brandweermannen of -vrouwen aanwerft. “Vanaf 1 januari 2015 maken wij deel uit van de nieuwe zone Rivierenland. Selecties van manschappen zullen in de toekomst gebeuren door de brandweerscholen”, zegt Philippe Maudens. Volgens hem zijn er verschillende redenen waarom een job bij de brandweer zoveel mensen aantrekt. “Wij voelen nog de crisis en dan spreekt een vaste job aan, het is ook de laatste keer dat wij op deze manier aanwerven en ik hoor vaak ook zeggen dat de sfeer in ons korps goed is.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio