© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

© Patrick Hattori

1 / 3

Op stellingen restauratie basiliek verkennen

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek is herschapen tot een indrukwekkende werf. De stellingen reiken letterlijk tot in de nok van de koepel. Tijdens de Open Monumentendag op zondag 14 september is de werf een van de blikvangers. U moet wel reserveren.

Sven Van Haezendonck

De restauratie van de basiliek ging eind vorig jaar van start. Zo is de crypte ondertussen reeds opgefrist.Voor de restauratie grijpen de specialisten van Monumentenzorg meer dan 300 jaar terug. “Het toenmalige uitzicht van de kerk in de 17de eeuw, zoals ze ontworpen werd door Lucas Faydherbe, heeft sindsdien geen belangrijke verbouwingen ondergaan", zegt architecte Sofie Stevens van de stedelijke dienst Monumentenzorg.

De bombardementen op Mechelen tijdens de Tweede Wereldoorlog op 1 mei 1944 hadden wel rampzalige gevolgen voor de basiliek en haar omgeving. Nauwelijks 90 jaar na de afwerking raakte de voorgevel zwaar beschadigd.

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek en de Sint-Pertus- en Pauluskerk zijn tijdens de Open Monumentendag toegankelijk van 10 tot 18u en de kathedraal vanaf 11u30. Per gidsbeurt zijn er maximum 15 personen toegelaten. Platte schoenen zijn aanbevolen en de wandeling is niet geschikt voor kinderen.

U moet wel reserveren voor donderdag 11 september bij UiT in Mechelen, Hallestraat 2-6, 070-22 28 00 of uit@mechelen.be.

Lees de reportage in de vrijdagkrant van Gazet van Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio