© Patrick Hattori

Dragers halen Mechelse reuzen opnieuw van stal

De Mechelse reuzendragers hebben donderdagavond geoefend met reuzenkinderen Noa en Amir. Zij zullen zaterdag Mechelen vertegenwoordigen in de vermaarde Reuzenstoet van Deurne (Antwerpen).

Sven Van Haezendonck

Na de Mechelse Ommegang vorige zomer was bij enkele dragers van de reuzen en de kemels al de vraag gerezen of ze niet vaker met de reuzen konden uitgaan. “Samen met Jurgen Schoevaerts, Kerem Ytm en Olivier Van Dessel wil ik daar graag mee werk van maken”, zegt Kevin Polfliet.

Op vraag van de Erfgoedcel van de stad om op zaterdagnamiddag 6 september deel te nemen aan de optocht in Deurne gingen ze bijgevolg graag in. Meteen kwam er ook een tweede verzoek om op zondag 14 september mee te stappen in de Gildestoet. Dan vinden in de Mechelse binnenstad ook de Open Monumentendag en het Klokkenwerpen plaats, allemaal evenementen die veel volk op de been brengen.

“Het zou mooi zijn als deze twee optredens de start kunnen zijn van een nieuwe traditie”, geeft Polfliet aan. Nu verschijnen de Mechelse reuzen in principe maar om de 25 jaar in het straatbeeld tijdens de Cavalcade en de Ommegang. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld Dendermonde, waar ze elk jaar in augustus door de stad trekken. Op die manier wordt dit erfgoed nieuw en meer leven ingeblazen, maar kan ook de kennis en de kunde beter worden overgedragen”, legt Kevin Polfliet uit.

Als de stad dat een goed idee vindt, zullen de vier wel op zoek moeten naar extra dragers. Wie geïnteresseerd is om mee te werken, kan zich melden op de Facebookpagina Mechelse Reuzen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio