Watersport verboden in meer van Battenbroek

Print

Het meer van Battenbroek in Walem. Momenteel is watersport er verboden. Foto: Archiefbeeld Jan Smets

Mechelen - Voor het meer van Battenbroek in Walem (Mechelen) is door de stad een recreatieverbod uitgevaardigd. Het is al de derde vijver in de regio die besmet geraakte met blauwalg. Voor de Mechelse Waterski Klub, die dit weekend een wedstrijd op het programma had, is dat een tegenvaller.

Eerder was al bekend geraakt dat de vijver van het Bloso-domein Hazewinkel in Heindonk (Willebroek) en de Eglegemvijver in Hombeek (Mechelen) te kampen hadden met cyanobacteriën. Een labo-onderzoek in de Universiteit heeft dat ook bevestigd. Blauwalg houdt mogelijk gezondheidsrisico’s in. Zo kan het huidirritaties veroorzaken.

Drijflaag vastgesteld

Bij een visuele controle van de vijver in Walem heeft de staalnemer van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een verdachte drijflaag vastgesteld. Nadat stalen werden genomen, is gebleken dat ook Battenbroek te kampen heeft met de bacterie. Daardoor zijn activiteiten op het water uitgesloten. “Voor minstens een week en mogelijk zelfs twee tot drie weken. Tegen de besmetting kunnen we blijkbaar niets doen: ze komt vanzelf en ze verdwijnt vanzelf”, zegt Yves De Mey van de Mechelse Waterski Klub.

MWK Cup afgelast

Door de besmetting moest de club de jaarlijkse MWK Cup afgelasten. “Een waterskiwedstrijd waaraan gemiddeld toch vijftig tot zestig waterskiërs deelnemen. Voor onze club is dat natuurlijk een serieuze domper, want de wedstrijd verplaatsen is onmogelijk. De wedstrijdkalender ligt vast”; legt De Mey uit. Ook de leden kunnen in hun vrije tijd voorlopig niet meer uitvaren. “Wij hebben zeshonderd leden met een honderdtal boten. Net nu wij van de laatste mooie dagen genieten, zit enige activiteit er helaas niet in”, vertelt Yves De Mey. 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio