© Patrick Hattori

Buurtopbouwwerkers moeten groepsgevoel versterken

In Mechelen zijn drie nieuwe buurtopbouwwerkers aan de slag gegaan. In het centrum, in het noorden en in het zuiden van de stad moeten ze de sociale samenhang versterken en het buurtgevoel opkrikken. Dat is op sommige plaatsen haast onbestaande.

Sven Van Haezendonck

Een tijdje geleden besliste het stadsbestuur om de inzet van buurtopbouwwerkers volledig zelf te organiseren. Zo wil Mechelen korter op de bal spelen als er zich ergens een probleem of een uitdaging stelt. “Het is voor ons essentieel om mensen flexibel in te zetten en te focussen op specifieke gevoeligheden”, zegt schepen van Wijk- en Dorpszaken Katleen Den Roover (N-VA).

Ondersteuning

De drie ambtenaren worden elk bevoegd voor een zeer groot gebied en de vraag rijst of ze dat kunnen bolwerken. “De buurtopbouwwerkers zullen er niet alleen voorstaan. Ze krijgen bijvoorbeeld ondersteuning van de straathoek- en de pleintjeswerkers”, reageert de schepen. Benny Bos (48), al 22 jaar in dienst bij de stad, heeft er als nieuwe buurtopbouwwerker Zuid alleszins een goed oog in. “Mijn gebied bestaat uit de wijken Arsenaal, Tervuursesteenweg en Mechelen-Zuid. In die laatste wil ik het buurtgevoel graag versterken, want vandaag zijn er nauwelijks buurtcomités en verenigingen actief”, vertelt Bos.

Om inwoners uit het hele gebied naar het nieuwe wijk- en dienstencentrum Den Abeel te krijgen, heeft hij onder meer een wandelzoektocht opgezet. “In het najaar organiseren wij ook ontbijten voor bewoners uit de omgeving van de Kruisbaan, Vennekant-Berkenhof en Stuivenberg”, kondigt Benny Bos aan. In het centrum neemt zijn collega Nizar Amraoui (36), die eerder al in Otterbeek actief was, die taak voor zijn rekening.

"Mooi en netjes"

Mechelen-Noord is volledig nieuw voor Els Van Langenhove (51). “De voorbije maand heb ik al de tijd genomen om de stad te leren kennen. En ik moet zeggen dat ik er verwonderd over ben hoe mooi en netjes de stad is, met al die pleintjes. Een verschil met de regio’s Halle-Vilvoorde en Aalst waar ik voordien werkte”, vertelt Els. Zij wil inzetten op zoveel mogelijk contacten met bewoners om samen met hen aan leefbare wijken te werken.

“Dat is belangrijk, want wij willen ook de zwaksten in onze stad bereiken. Niet iedereen vindt de weg naar het stadhuis om gevoelige thema’s in een buurt aan te kaarten. De buurtopbouwwerkers zijn op dat vlak bruggenbouwers”, stelt Den Roover. Zij zegt dat brede participatie een kerntaak is voor het stadsbestuur. Al valt het wel op dat er in de deelgemeenten geen buurtopbouwwerkers komen. “Daar is natuurlijk wel het team dorpen dat mee aan de kar trekt”, zegt de schepen.

Mechelen-Zuid: Benny Bos, wijk- en dienstencentrum Den Abeel, Jozef Verbertstraat 61, 015-21 61 55, benny.bos@mechelen.be

Mechelen-Noord: Els Van Langenhove, wijkhuis Noord, Overheide 80, 015-27 32 76, els.vanlangenhove@mechelen.be

Centrum: Nizar Amraoui, wijk- en dienstencentrum Den Deigem, Karmelietenstraat 13, 015-43 47 62, nizar.amraoui@mechelen.beMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio