Tot zes jaar cel gevorderd tegen cocaïnebende Nekkerspoel

Het gerechtshof in Mechelen. Foto: Archiefbeeld Dirk Vertommen

Tot zes jaar cel gevorderd tegen cocaïnebende Nekkerspoel

Print
Mechelen - Een bende van dertien man, bijna allemaal twintigers en dertigers uit wijk Mechelen-Nekkerspoel, stond terecht voor grootscheepse cocaïnehandel. De kopstukken hebben er een klein fortuin aan verdiend, maar ze riskeren nu allemaal voor twee tot zes jaar achter de tralies te vliegen.

De Mechelse politie kon na intens speurwerk in de zomer van 2013 een grootscheepse handel in cocaïne blootleggen. De speurders vielen in zestien woningen tegelijk binnen. De invallen in en rond de regio Mechelen leverde uiteindelijk 1 kilogram cocaïne, weegschaaltjes, verpakkingsmateriaal, 5000 euro cash geld, dertig gsm’s en in totaal tien auto’s op.

Er werden vijftien aanhoudingen verricht, allemaal jongeren van Marokkaanse nationaliteit. Sommigen verbleven hier illegaal.

Spilfiguur in dit netwerk is Mohamed A. (38), een Rotterdammer die toen café De puinhoop uitbaatte. "Hij was de man die de Bende van Nekkerspoel deed draaien omdat hij zoveel connecties had in Marokko en Frankrijk om zijn Mechelse afnemers te bevoorraden."

"Omwille van zijn macht stond A. bekend als ‘De Professor’. Hij bezorgde de cocaïne aan de Mechelse cocaïnebaas, Morad E.G., die de organisatie in Mechelen stuurde. Die structuur zat goed in elkaar. Een groot deel van de betichten hebben familiebanden, gekozen om zo veel mogelijk verklikkers uit de organisatie te weren", stelt openbare aanklager Miguel Ureel.

772.640 euro verdiend

De procureur wees op de professionele aanpak van de bende. "Ze werkte op bepaalde ogenblikken zelfs met dertig gsm’s, die om de haverklap van andere simkaarten werden voorzien." Maar ook met zogenaamde ‘safe houses’ werd gewerkt om afspraken met de afnemers te regelen.

Die overdrachten gebeurden ook in gehuurde garageboxen. "Bij huiszoekingen hebben de speurders zelfs drugs gevonden die achter valse plafonds verstopt zaten", zegt de procureur. Veel geld heeft de bende er ongetwijfeld aan verdiend. "De winsten worden op 772.460 euro geraamd. Dat is mijn solidaire vordering voor alle betichten." 

De Nederlander A. riskeert zes jaar effectief en een boete van 180.000 euro, en tegen de twee Mechelse kopstukken E.G. en A.E.K. worden celstraffen van vier en vijf jaar effectief gevorderd. Alle anderen hangt twee jaar boven het hoofd en boetes tot 60.000 euro. Een uitspraak valt volgende maand .

 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio