De Fortuin aan de Nete staat er momenteel erg verwaarloosd bij.© Chris VAN ROMPAEY

Mechelse vennootschap koopt historisch pand in Lier

De Mechelse vennootschap Dekoinvest heeft in Lier het historische pand De Fortuin gekocht. De vennootschap wordt geleid door Ann Smets, zaakvoerder van feestzalen Hof van Beatrijs en echtgenote van ondernemer Johan Willemen.

CVR, SVH

De gemeenteraad heeft maandagavond de verkoop van De Fortuin aan Dekoinvest goedgekeurd. "Mijn echtgenoot Johan Willemen en ik hebben al geruime tijd interesse voor gebouwen met een zeker karakter", zegt zaakvoerder Ann Smets. Recent heeft Willemen ook de bekende historische gevels aan de Haverwerf in Mechelen aangekocht.

"De Fortuin is de laatste tien jaar door de concessiehouders sterk verwaarloosd. We gaan het pand de komende maanden grondig renoveren, opdat het opnieuw een eyecatcher zal worden voor de vele toeristen die jaarlijks Lier bezoeken", vertelt Smets.

En daar hebben de nieuwe eigenaars lang over nagedacht. "Vooraleer we ons bod uitbrachten, hebben we samengezeten met het agentschap Onroerend Erfgoed om te zien wat er allemaal mogelijk is’, zegt Smets. ‘Het betreft immers een beschermd gebouw. Je mag die renovatie niet onderschatten, want er zijn heel veel kosten aan, vooral aan de binnenkant. Gelukkig kunnen we veel zelf doen en zullen we worden bijgestaan door een goede architect."

Willemen koopt historische gevelrij Haverwerf

Ondernemer Johan Willemen wordt de nieuwe eigenaar van de drie historische geveltjes aan de Haverwerf, de mooiste van Mechelen. Hij maakt er een ontvangstruimte van voor klanten en relaties van zijn bouwbedrijven. In de recente aanbouw komen kantoren.

Electrabel liet Sint-Jozef, De Duivels en Het Paradijs, allemaal pareltjes uit de 16de en 17de eeuw, destijds grondig restaureren. In de nieuwbouw in de Kraanstraat waren jaren kantoren gevestigd, maar die stonden ondertussen al een hele poos leeg. Zusterbedrijven Eandis en Iverlek gebruikten de historische panden af en toe nog voor seminaries.

Compromis getekend

In 2004 werden ze een eerste keer op de markt gegooid, maar ze geraakten niet verkocht. Sinds 2010 was Electrabel opnieuw op zoek naar een kandidaat-koper. De vraagprijs was toen 1,9 miljoen euro. De stad bleek niet geïnteresseerd. Uiteindelijk heeft het energiebedrijf toch een koper gevonden. Johan Willemen bevestigt aan onze redactie dat hij een overeenkomst heeft gesloten. "De compromis is getekend. Eind juni volgt de verkoopakte. In het najaar willen wij het complex in gebruik nemen", zegt hij.

"Mechels hart"

Willemen Groep heeft zijn activiteiten de voorbije jaren fors uitgebreid, en dat is een van de redenen voor de aankoop. "Onze hoofdzetel in de Boerenkrijgstraat is te krap geworden om al onze mensen te huisvesten. De extra kantoorruimte is dus welkom", zegt Johan Willemen. Al handelde de zakenman in eerste instantie als trotse Mechelaar. "Bij de aankoop heb ik mijn Mechels hart laten spreken. Deze gebouwen hebben voor mij een emotionele waarde en ik wilde graag dat ze in goede handen bleven. Het gaat toch om een van de meest bepalende zichten in onze stad", vertelt hij.

Chefs laten koken

Met de huisjes langs de Dijle heeft Johan Willemen ambitieuze plannen. "Sinds de sluiting van Folliez hebben wij in onze stad geen sterrenrestaurant meer met een vernieuwende keuken. Daarom heb ik het plan opgevat om klanten en relaties uit te nodigen aan de Haverwerf", legt de ondernemer uit. In het gebouw is een industriële keuken aanwezig. "Indien nodig zal die worden bemand door chefs uit de zaak van mijn echtgenote. Zij heeft in Lier het Hof Van Beatrijs."

Willemen richt zich met zijn activiteiten ook meer en meer internationaal. "Wij zetten in op de buitenlandse markt. Zulke klanten kunnen ontvangen in een historisch kader in de binnenstad biedt dan toch een meerwaarde. Als ik buitenlanders uitnodig, zijn ze vaak verbaasd hoe mooi Mechelen is. Op die manier promoten wij dus ook een beetje onze stad", zegt Johan Willemen nog.

SVH
Foto Marc Aerts
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio