Blauwalg verjaagt watersporters uit put van Hombeek

Wouter van der Wal, zeilmonitor bij WVD, staat er aan de Eglegemvijver werkloos bij. Foto: Leo De Nijn

Blauwalg verjaagt watersporters uit put van Hombeek

Print
Mechelen - Niet alleen in het Bloso-domein Hazewinkel in Heindonk (Willebroek) stelt zich momenteel het probleem van de blauwalg. Ook in de Eglegemvijver in Hombeek (Mechelen) is de bloei van cyanobacteriën vastgesteld.

In Hombeek werden woensdagavond alle zeilcursussen van de Watersportvereniging WVD stilgelegd. “Wij hebben al langer gewezen op het slechte onderhoud van de vijver. Alle literatuur over algengroei spreekt van problemen indien het zuurstofgehalte van het water te fel daalt", zegt voorzitter Edmond Van Schoor van WVD-Mechelen. 

In zo'n geval wordt het water troebel en sterven de waterplanten, die voor zuurstof moeten zorgen, af. "Indien je thuis je vijver niet schoon houdt door de bladeren of gemaaid gras te verwijderen, dan heb je ook prijs"; stelt hij. Wouter van der Wal, zeilmonitor bij WVD, is sinds woensdagavond werkloos. “We hebben de bootjes goed gereinigd en vooral de kinderen die hier op cursus waren, goed bezig gehouden”, zegt hij

Evenementen schrappen

Hoelang de bacterie in de Eglegemvijver aanwezig zal blijven, is een vraag.“Onze geplande zeilwedstrijd van volgende week zullen wij wellicht moeten schrappen”, klinkt het. Ook de Triatlon van Mechelen op 21 september moet voor het zwemmen misschien uitwijken naar de Leuvense Vaart.

Als mogelijke oorzaak van de bacterie worden de uitwerpselen van de almaar meer opduikende Canadese gans aangehaald. Al kan ook de overvloedige regenval van de voorbije weken in het opgewarmde water aan de basis van het probleem liggen. Daardoor ontwikkelen de algen zich namelijk veel gemakkelijker.


 

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio