© Patrick Hattori

Bijna dagelijks agressie op spoed (video)

Agressie is bijna dagelijkse praktijk voor ambulanciers en verpleegkundigen van de dienst spoedgevallen van het AZ Sint-Maarten in Mechelen. “Maar wij laten dit niet zomaar gebeuren. Bij materiële of lichamelijke schade stellen wij ons burgerlijke partij”, zegt algemeen directeur Jan Ennekens.

Sven Van Haezendonck

Een 40-jarige Mechelaar stelde zich dinsdag erg agressief op toen hij na een ongeval werd overgebracht naar het ziekenhuis. Uiteindelijk mocht de dronken man zijn roes uitslapen in een politiecel. “De man was onder invloed van middelen en hij vond dat hij te lang moest wachten”, zegt Ennekens van het AZ Sint-Maarten. Steeds vaker hebben mensen er blijkbaar moeite mee dat op een dienst spoedgevallen geen klassieke beurtrol geldt. “Wij beoordelen patiënten op basis van dringende en minder dringende behandelingen”, legt de directeur uit.

Al kunnen ook het gebruik van medicatie, alcohol of anderen verdovende middelen de oorzaak zijn van agressie. “Net als de confrontatie van familieleden met de pijnlijke situatie van een dierbare. Dan gaan mensen al eens door het lint. Vooral de verbale agressie kan enorm zijn”, zegt Jan Ennekens. De directie van het ziekenhuis tilt daar zwaar aan. Zo stuurt het elke persoon die zich agressief opstelt een brief. “Om aan te geven dat zulk gedrag niet door de beugel kan.”

Bij materiële of fysieke schade gaat de directie een stap verder. “Dan stellen wij ons burgerlijke partij. Zo was een van onze mensen een tijdje arbeidsongeschikt. Daarvoor hebben het ziekenhuis en het personeelslid een schadevergoeding gekregen”, zegt Ennekens nog.

Klik en lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Mechelen.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio