Foutparkeren en negeren autoluwe zone levert GAS-boete op

Wie in de autoluwe binnenstad een overtreding begaat, krijgt daar sinds kort een GAS-boete voor in de bus. Foto: Archiefbeeld Patrick Hattori

Inkomsten voor stadskas geraamd op anderhalf miljoen euro

Foutparkeren en negeren autoluwe zone levert GAS-boete op

Print
Mechelen - Overtredingen voor foutparkeren en het negeren van de autoluwe zone worden sinds deze zomer in Mechelen niet langer afgehandeld door het parket, maar door de stad zelf. Ze werden opgenomen in het systeem van de GAS-boetes.

Al op 1 juli vorig jaar werd in het Belgisch Staatsblad een wet gepubliceerd die het voor gemeenten mogelijk maakt om bepaalde overtredingen te bestraffen met een gemeentelijke administratie sanctie, beter bekend als de GAS-boetes. Dat zijn overtredingen als het over stilstaan en parkeren gaat en in autoluwe en voetgangerszones. “Mechelen is de eerste stad in het land die de GAS-boetes deze zomer heeft ingevoerd”, zegt sanctionerend ambtenaar Bart Passemiers.

Geen minnelijke schikking meer

Voor de burger verandert er in de praktijk niet veel. In plaats van een minnelijke schikking van het parket krijgt die nu een GAS-boete in de bus. De inkomsten zijn niet langer meer voor de federale overheid, maar voor de stadskas. Mechelen raamt de opbrengsten voor dit jaar op ongeveer anderhalf miljoen euro. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) gaf eerder reeds aan dat hij dat een logische gang van zaken vindt, omdat het ook de stad is die in de camera’s met automatische nummerplaatherkenning investeert.

70.000 dossiers extra

Voor de sanctionerend ambtenaar en zijn collega’s is de werkdruk wel toegenomen. Tot voor kort behandelden ze jaarlijks zo’n vierduizend dossiers voor overlast. “Nu komen er daar voor overtredingen in de autoluwe zone en foutparkeren elk jaar 70.000 bij. Wij hebben daar een consulent en een administratief bediende extra voor gekregen. Gelukkig is er ook heel wat geautomatiseerd”, vertelt Passemiers.

Verwer mogelijk

Veel vragen van mensen over de overtredingen die sinds kort GAS-boetes zijn, heeft de dienst nog niet gekregen. “Meestal zijn het burgers van buiten Mechelen die informeren waarvoor ze precies een boete hebben gekregen”, stelt de sanctionerend ambtenaar. Wie een GAS-boete krijgt, mag zich daar trouwens tegen verweren. “De overtreder moet zijn boete binnen de dertig dagen na ontvangst betalen, tenzij hij of zij binnen die periode verzet aantekent. Voor een bedrag hoger dan 70 euro kan dat ook mondeling”, legt Bart Passemiers uit.

Drie categorieën

Drie categorieën van overtredingen komen in aanmerking voor een GAS-boete. In de eerste riskeert u een boete van 55 euro voor een overtreding in de autoluwe zone, of als u bijvoorbeeld rechts stilstaat ten opzichte van de rijrichting. Overtredingen in de tweede categorie kosten u 110 euro. Bijvoorbeeld als u parkeert op plaatsen voor personen met een handicap. De vierde categorie is de zwaarste: een boete van 330 euro voor het stilstaan of parkeren op een overweg van een spoorweg.

Voorlopig past alleen de Dijlestad deze wet in de praktijk reeds toe. “De meeste steden en gemeenten kijken hoe het loopt in Mechelen. In onze regio tonen zowel Klein-Brabant als Lier interesse”, zegt Passemiers nog.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio