© Joris Herregods

Mechelen brengt erfgoed in historische kern in kaart

Een kunsthistorica voert een onderzoek naar het minder bekende bouwkundige erfgoed in de binnenstad van Mechelen. Het was 35 jaar geleden dat dit nog eens gebeurde.

Sven Van Haezendonck

In de bestaande lijst zijn achthonderd gebouwen en vier bouwkundige gehelen opgenomen. Het overzicht dateert van 1978-1981. “Dat terwijl het inventariseren van erfgoed een voortdurend proces is. Patrimonium kan worden verbouwd of gesloopt. Bovendien is de visie op monumentenzorg doorheen de jaren sterk geëvolueerd, net zoals de normen voor opname”, vertelt schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld).

Invalswegen

Vroeger lag de nadruk op groot en oud erfgoed. Tegenwoordig wordt bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan jongere architectuur en volledige stadsgezichten. “Om die redenen is een update een must”, stelt Geypen. In eerste instantie worden de 13de-eeuwse invalswegen onderzocht, de Adegem- en de O.L.Vrouwestraat. En ook alle andere invalswegen: Befferstraat-Veemarkt, Bruul, Frederik de Merodestraat, Goswin de Stassartstraat, Sint-Katelijnestraat en Steenweg.

Tachtig panden

“Deze straten worden tot op heden gekenmerkt door een grotendeels bewaarde oude perceelstructuur en authentieke huizenstructuren. We komen zo tot een selectie van tachtig historische panden, allemaal erfgoedobjecten die bij op de lijst horen”, zegt schepen Geypen.

Het gaat voornamelijk om woon- en handelspanden met een eeuwenoude geschiedenis en een bewaarde basisconstructie waarvan de voorgevels in de 18de- en 19de-eeuw werden aangepast en later ook soms nog gemoderniseerd. “Deze panden bepalen in grote mate de eigenheid en de sfeer van de stad. We willen ze koesteren en nieuw leven geven als woning of handelspand”, legt de schepen uit.

De bestaande inventaris kan je raadplegen via deze link.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio