© Patrick Hattori

© GvA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Op 5 oktober naar stembus voor torenuurwerk

Alle Mechelaars van minstens zestien jaar oud kunnen op zondag 5 oktober hun stem uitbrengen voor het torenuurwerk. De stembusgang moet een feest worden, waarvoor bekende namen zoals Günther Neefs en Roos Van Acker reeds hun steun voor hebben toegezegd.

Sven Van Haezendonck

Al jaren zijn er Maneblussers die ervoor ijveren om de vier wijzerplaten opnieuw aan de Sint-Romboutstoren te hangen. Met een diameter van bijna twaalf meter was de constructie destijds het grootste skeletuurwerk ter wereld. Na de Monumentenstrijd startte het comité Rombout wordt wijzer met een initiatief, in de hoop het project te realiseren.

Ruim 11.000 handtekeningen

Het stadsbestuur beloofde een referendum als de leden erin slaagden om 8.000 handtekeningen te verzamelen. Het zijn er begin dit jaar uiteindelijk meer dan 11.000 geworden. “Het zou mooi zijn voor Mechelen als het torenuurwerk er straks weer zou hangen. Het is project dat Mechelaars kan verbinden: of ze supporteren voor KV of Racing Mechelen, wat hun politieke overtuiging of culturele afkomst ook is”, stelt Barent De Hont.

Controle via eID-kaart

Zelf kan De Hont - wel een geboren en getogen Maneblusser - op 5 oktober niet stemmen, omdat hij niet in Mechelen woont. “Maar heel wat familieleden en vrienden hebben me beloofd dat ze dat in mijn plaats zullen doen. Ik blijf met beide voetjes op de grond, maar ik hoop dat het in orde komt”, vertelt De Hont. Elke inwoner van minstens zestien jaar oud is welkom om te stemmen.“Wij kunnen de gegevens perfect controleren via de eID-kaart”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Iedereen mag ook een volmacht meebrengen.

Tot 15u stemmen

De volksraadpleging voor het torenuurwerk vindt plaats in de Keldermanszaal van het stadhuis. “Stemmen is mogelijk van 10 tot 15u. Er zullen zestien stemcomputers klaarstaan. Voor de stemming is ook speciaal een programma geschreven dat wij later ook nog kunnen gebruiken”, legt de burgemeester uit. Het comité Rombout wordt wijzer en de stad willen van de stembusgang een feest maken. Tot 17u, wanneer het resultaat bekend wordt gemaakt, is er animatie. "Daarvoor krijgen we de medewerking van heel wat bekende Vlamingen. Het is dan ook Shoppen in Stijl-weekend in de stad”, geeft Barent De Hont aan.

Wijzerplaten kosten tot 600.000 euro

Als de meerderheid van de Mechelaars voor stemt, komt het uurwerk er na ruim vijftig jaar opnieuw. In 1962 werden de laatste restanten ervan verwijderd. “Wij willen het zo snel mogelijk realiseren. Het departement Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid is bereid om het project voor 88 procent te subsidiëren”, zegt Somers. De kostprijs wordt geraamd op zo’n 500.000 tot 600.000 euro. Daarvan is dus 60.000 tot 72.000 euro voor rekening van de stad.

Vernield tijdens WOI

De burgemeester zal op 5 oktober voor stemmen. “Omdat ik ervan overtuigd ben dat het symbolisch een mooi moment is om het torenuurwerk terug te plaatsen. Honderd jaar geleden raakte het zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog. De verwoeste IJzerenleen hebben wij indertijd ook opnieuw opgebouwd. Dan moet dit ook kunnen”, vertelt Bart Somers. Alleen esthetisch heeft hij nog zijn twijfels. “Sommige mensen vinden onze gotische toren mooier zonder. Anderzijds heeft het uurwerk er langer wel gehangen dan niet. En het zal sowieso extra media-aandacht en toerisme meebrengen voor onze stad.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio