© Patrick Hattori

Mechelaars houden elke vrijdag stille wake voor Gaza

Enkele Mechelaars houden voortaan elke vrijdagavond op de Grote Markt een stille wake voor Gaza. Alle vredelievende Maneblussers zijn welkom om de onafhankelijkheid van de Palestijnen te steunen.

Erica Bal, Walter Werquin en Pier De Kock plannen hun eerste wake nu vrijdag 15 augustus om 19u. Normaal zal die altijd op de Grote Markt plaatsvinden, behalve op 29 augustus omdat het dan Maanrock is. “Zonder geschreeuw van haatboodschappen en zonder vlaggen en trompetgeschal willen wij de wake telkens houden. Wij willen er gewoon een moment van bezinning van maken in hartje stad”, zegt Erica Bal, een van de initiatiefnemers.

Met koor naar Palestina gereisd

Samen met haar stadsgenoot Walter Werquin is ze lid van het ‘Brussels Brecht-Eislerkoor, een strijdkoor dat met links-solidaire liederen mensen aanmoedigt om niet bij de pakken te blijven zitten. “Sinds 2009 zijn we met een delegatie ondertussen al vier keer afgereisd naar Palestina en Israël, tot aan de check-points bij de grenzen, om te zingen. Wij hebben er advocaten ontmoet, maar ook mensen uit de vluchtelingenkampen en Israëlieten die het niet eens zijn met de politiek van hun land en de kolonisaties”, vertellen Erica en Walter.

Burgers altijd slachtoffer

Voor hen is het duidelijk dat vooral gewone burgers altijd het slachtoffer zijn van oorlogen. “Dat bleek de laatste weken weer in Gaza: mannen, vrouwen en kinderen kwamen om in hun eigen huis, op straat of in een geïmproviseerde schuilplaats. Zo’n 400.000 mensen sloegen op de vlucht. Voor hen geen hoogtechnologische snufjes die raketten kunnen afweren, zoals Israël die heeft. En ja, er vielen ook Isräelische soldaten en enkele burgers: hun leven werd eveneens vergooid in zinloos geweld”, klinkt het.

Waarom?

Het Platform Gaza, dat een vijftigtal organisaties telt, waaronder bijvoorbeeld de Unie van Progressieve Joden, Vrede vzw en de vakbonden, roept op om van elke vrijdag een ‘Dag van de Woede’ te maken. In de Dijlestad willen de initiatiefnemers het vooral vredelievend aanpakken. “De deelnemers zullen alleen een groot wit blad dragen met daarop een groot zwart vraagteken en de vraag waarom. Wij hopen dat elke week een beetje meer mensen zich bij ons initiatief zullen aansluiten”, zegt Erica Bal.

Hoop op steun overheid

“Het zou mooi zijn als we via het stadsbestuur of onze regering bedrijven kunnen aanmoedigen om een andere houding aan te nemen tegenover Israël”, stelt Walter Werquin. De organisatoren van de stille wake zitten alleszins nog met heel wat vragen. “Wanneer eindigt die waanzin? Wanneer zal Israël eindelijk de talloze UNO-resoluties respecteren? En wanneer zullen alle partijen aan de onderhandelingstafel gaan zitten om een rechtvaardige en duurzame vrede te sluiten?”

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio