© GvA

Eigenaars huurwoning belast met taks op tweede verblijven

Twee Mechelse broers hebben van de stad elk een aanslagbiljet van 500 euro in de bus gekregen om een taks voor tweede verblijven te betalen. Ze verhuren de woning aan een Duitse dame, maar die heeft haar domicilie niet in Mechelen en daar wringt het schoentje.

Sven Van Haezendonck

Het huis waar Luc en Marc Massant eigenaar van zijn, wordt al meer dan tien jaar verhuurd. Eerder dit jaar vonden de broers plots elk een aanslagbiljet in de bus. De Mechelaars weigerden de taks te betalen en formuleerden een klacht bij de dienst Financiën.

“Wij hebben het huurcontract van onze huurster aan de stad bezorgd. Daarna hebben wij een aangepast aanslagbiljet in de bus gekregen. In plaats van duizend euro moeten wij nu elk 500 euro betalen”, stelt Luc Massant. Zelf ziet hij maar één oplossing. “De Duitse huurster uit de woning zetten en een Belg als huurder nemen. Maar worden wij dan niet aanzien als racisten?”

Schepen Schroons meent dat er een andere uitweg is. “Indien de dame zich hier domicilieert, is er geen probleem. Als ze dat niet wenst te doen, vind ik het niet meer dan fair dat zij die belasting zou betalen”, zegt de schepen. Dat betekent dan wel dat de broers met haar overeenkomen dat ze de taks doorrekenen, want de stad belast altijd de eigenaars van een pand.

De taks is volgens de stad een alternatief voor mensen die in Mechelen verblijven, maar hier geen aanvullende personenbelasting of algemene gemeentebelasting betalen. “Zij maken wel gebruik van de stedelijke voorzieningen zonder hiervoor bij te dragen. Met de taks op tweede verblijven brengen wij de kosten daarvoor in rekening”, legt Walter Schroons uit.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio