Stadhuis als “spel tussen oud en nieuw”

Print
Mortsel - Onder ruime belangstelling stelden de architecten van het Antwerps bureau Eagles of Architecture dinsdagavond het voorontwerp van het nieuwe stadhuis voor. Een nadrukkelijk respect voor het oude gebouw in combinatie met een grote openheid die ook de link met het groene Fort 4 accentueert, moet de rode draad vormen.

Om alle stadsdiensten en nieuwe functies - bibliotheek, grand café en polyvalente ruimte - als één geheel in het huidige stadsgebouw te krijgen, kozen de architecten er vooral voor om de huidige structuur zoveel mogelijk open te werken. Architect Bart Hollanders van Eagles of Architecture: “We zien het als een spel tussen oud en nieuw wat het toekomstige stadhuis tot zo’n uniek gebouw zal maken .”

Het ontwerp verrijkt het stadhuis tevens met heel wat buitenruimte; van extra tuinen en natuurlijke glooiingen tot terrassen. “De brug voor voetgangers en fietsers moet een fijne subtiele lijn worden; naast een oversteek ook een buitenbelevingsplek. Vanuit de hoofdinkom zetten we de brug al in om deze dan door te trekken tot het plein ter hoogte van de zomerbar. Je moet vanop het Stadsplein het fort voelen en omgekeerd.” Begin 2018 moet de renovatie starten, die inclusief de brug zo'n 12 miljoen euro mag kosten. 

 

   

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio