Auteur Pieter Serrien: “Oorlogsslachtoffers zijn mensen zoals jij en ik”

Het wordt dit weekend even héél stil. Mortsel herdenkt de vele slachtoffers van de bombardementen van 5 april 1943. Pieter Serrien, de auteur van ‘Tranen over Mortsel’, maakt het mee stil, maar heeft toch een boodschap klaar.

Seppe Slaets

Zaterdag vinden alle officiële plechtigheden plaats rond het bombardement dat voor de zwartste pagina in de Mortselse geschiedenis tekende. 936 mensen kwamen om het leven, waaronder 209 kinderen. In totaal vielen er 1342 gewonden en lag zowat heel het centrum van Mortsel in puin.

Oorlog is met de recente vluchtelingenstroom én de recente aanslagen in Zaventem meer dan ooit brandend actueel. Recent was er dan ook de reportage van het duidingsprogramma Koppen op één met als rode draad het boek ‘Tranen over Mortsel’. Daarin geef Pieter Serrien aan de hand van getuigenissen van overlevenden de slachtoffers een zéér tastbaar gezicht. “Die mensen spraken bijna nooit over de gruwel die hen overkwam. Zelfs niet tegen hun eigen kinderen”, vertelt Serrien. “Duizenden Belgen leven vandaag met een onverwerkt trauma. De oorlog tekende hen voor altijd. Wij moeten hen vooral erkennen in hun leed, naar hen luisteren en samen met hen herdenken.”

Lees het hele artikel zaterdag in Gazet Van Antwerpen - Editie Metropool Zuid

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio