Topman luchthaven: “600.000 passagiers in Deurne? Graag.”

Als het van Marcel Buelens afhangt, CEO van de exploiterende Egis Group, groeit de luchthaven van Deurne op termijn tot een capaciteit van 600.000 passagiers per jaar. Dat zei hij dinsdagavond tijdens een commissie georganiseerd op vraag van de gemeenteraadsleden van Borsbeek en Mortsel.

Seppe Slaets

Vanaf april 2015 vliegt Jetairfly - zoals eerder bekend gemaakt - vanuit Deurne op zes nieuwe bestemmingen: Mallorca, Malaga, Alicante, Berlijn, Milaan, Barcelona. Goed voor 15 extra vluchten per week. “Dat komt neer op een stijging volgend jaar met 8% van het aantal vliegbewegingen, tot zo’n 40.000. En qua passagiers betekent dat, omdat we met grotere vliegtuigen zitten, een toename van 150.000 in 2013 tot 200.000 in 2015”, aldus Buelens, die nogmaals benadrukte dat er geen fysieke uitbreiding van de luchthaven wordt gepland, dat er geen nachtvluchten komen, noch een verlenging van de startbaan. Verder komt er ook een extra parking op de terreinen goed voor een capaciteit van 1000 wagens.

De topman liet op een vraag rond de toekomstige ambities zonder enige probleem in zijn kaarten kijken. “Met ons huidige gebouw hebben we een maximale capaciteit van 300 à 350.000 passagiers. Met de 200.000 van volgend jaar zitten we niet aan die proporties dat we moeten bijbouwen. Maar het kan wel op termijn. Op de plek van de hal naast ons kunnen we een gloednieuwe vertrekhal optrekken. Dat kost ons volgens een studie 10 miljoen euro. En zo zou ik heel graag tot 600.000 passagiers per jaar kunnen groeien. Wat ook perfect past binnen de huidige milieuvergunning. Maar dan moet ik het hoofdkwartier in Parijs wel weten te overtuigen om die centen te investeren en hier terug te verdienen. Dus dan gaat de nieuwbouw sowieso meer lijken op een shoppingcenter dan op een vertrekhal van een luchthaven.”

Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio