© Google Street View

Een week lang hoge fakkelactiviteit bij Total Antwerpen

Na een periode van groot onderhoud start Total Antwerpen vrijdag één van haar stoomkrakers opnieuw op. Het veilig stilleggen en opstarten van een stoomkraker gaat gepaard met een verhoogde fakkelactiviteit die ook buiten het Total-terrein in de Antwerpse haven te zien zal zijn.

Staf De Lie

De opstartprocedure van de stoomkraker wordt vandaag (vrijdag) ingezet en zal enkele dagen in beslag nemen. Voor de juiste bedrijfscondities behaald worden, moeten er in de kraker bepaalde temperaturen en drukken bereikt worden. Ondertussen wordt gas geproduceerd dat nog niet de vereiste kwaliteit heeft en bijgevolg op een veilige manier verbrand moet worden.

Hiervoor is het gebruik van een fakkelinstallatie nodig. Deze fakkelinstallatie zorgt ervoor dat de processen op een veilige, gecontroleerde en milieuvriendelijke manier in dienst kunnen genomen worden en dat de resterende procesgassen (vergelijkbaar met gassen voor huishoudelijk gebruik) volledig verbrand worden op grote hoogte.

De wit-rode fakkels, die aan de Eifeltoren doen denken, liggen langs de Scheldelaan en zijn goed zichtbaar in de ruime omgeving. Het zien van een vlam kan soms leiden tot bezorgdheid, vooral als het gepaard gaat met een pulserend geluid en een felle gloed. Er is echter geen reden tot ongerustheid. De fakkels zijn veiligheidsinstallaties, speciaal ontworpen en ontwikkeld voor verbranding op grote hoogte: de verbranding vindt plaats boven in de fakkel op een veilige hoogte van 200 meter. Op die hoogte is er geen gevaar voor de installaties en de mensen in de buurt van de fakkel.

Total Antwerpen verwacht de installatie volledig terug in dienst te hebben op vrijdag 30 juni.

Vastgoed

Jobs in de regio