Elf november op drie plaatsen in Polderdistrict

Print

Succes met de Last Post in Berendrecht Foto: sdl

Berendrecht-Zandvliet-Lillo - In de drie Polderdorpen Zandvliet, Berendrecht en Lillo werd de Wapenstilstand herdacht. Burgemeester Carl Geeraerts verwoordde telkens de historische betekenis van het gebeuren dat op 11 november 1918 een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Hierin ontstond tevens de “Frontbeweging” die de ontvoogding van Vlaanderen nadien zou inzetten.


In Zandvliet was er een bloemenhulde aan het Monument van de Gesneuvelden op het kerkhof. De plechtigheid werd begeleid door mensen van verschillende muziekverenigingen. Die brachten achtereenvolgens de Vlaamse Leeuw en het nationale volkslied. 
In Berendrecht gebeurde de bloemenhulde aan het Monument van de Gesneuvelden op de begraafplaats. Hier trad fanfare Willen is Kunnen op en bracht de 13-jarige muzikant Miguel Machiels uit Berendrecht op unieke wijze de Last Post.
Ten slotte was er Lillo waar om 12.30 uur de bloemenhulde begon aan het Monument op de Havenmarkt. Spelers van verschillende muziekverenigingen uit het district luisterden de plechtigheid op. Zij brachten zoals in Zandvliet het Vlaamse en het Belgische volkslied. Burgemeester Geeraerts weidde hier uit over de V-bommen die in de Polderdorpen dood en vernieling zaaiden. Vooral op het grondgebied van LiIlo was dit het geval. Hier werd de boerderij van Look totaal vernield waarbij acht doden vielen. De burgemeester bracht de cijfers dorp voor dorp en globaal.  Daarbij vielen meer dan honderd doden. (sdl)

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio