Antwerpse studenten met zonneboot naar Monaco

Print

De zonneboot bij een oefentochtje Foto: SUA

Antwerpen - Antwerpse ingenieurs in spe nemen met hun zonneboot deel aan de Solar1 Monte-Carlo Cup. Op woensdag 1 juli om 11 u. stellen de studenten hun boot voor, in de jachthaven op de Linkeroever.

Honderd jaar geleden werden de eerste motorbootcompetities georganiseerd in de baai van Port Hercule. Die gelegenheid grijpt de Yacht Club de Monaco aan om van 9 tot 11 juli een race voor zonneboten te organiseren. Een dertigtal vaartuigen, ontworpen en bestuurd door studenten van hogescholen en universiteiten uit verschillende landen, strijdt op milieuvriendelijke wijze om de overwinning in de Solar1 Monte-Carlo Cup.

UAntwerpen ontbreekt niet. De studenten Industrieel Ingenieur deden de voorbije jaren al heel wat ervaring op in het bouwen van zonneboten, met de steun van Umicore. Het huidige team, bestaande uit bachelor- en masterstudenten, nam vorige zomer in Friesland nog deel aan de Dong Energy Solar Challenge, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneboten. "In Monaco wachten ons een aantal uitdagingen zoals een sprintproef, de slalom en de lange afstand", vertelt teamlid Jens van Overveld. "Een verbeterde stabiliteit, nieuwe schroeven en een vernieuwd elektrisch systeem zullen ons daarbij helpen en ook de nieuwe, vederlichte zonnepanelen zullen een verbetering betekenen."

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio