250 werknemers overnachtten in "Hotel BASF"

Foto: Patrick Hattori

250 werknemers overnachtten in "Hotel BASF"

Print
Berendrecht-Zandvliet-Lillo - In het noorden van de haven is de staking rond 22 u. zondagavond van start gegaan. De Scheldelaan ging tegen de morgen helemaal dicht.

Een tiental stakers liet zondagnacht de bussen naar Sevesobedrijven als BASF door nadat de politie met hen had gesproken. De shiftwissel gebeurde even na 22 u. en de late shift kon met een vertraging van een dik half uur vertrekken. De vroege shift is samen met de nachtploeg opgekomen en bleef op het bedrijf overnachten. Er waren zo'n 250 werkwilligen in "hotel BASF". Zij kregen een veldbed, een deken en een vergoeding.

Ongeveer eenzelfde scenario werd gevolgd in de chemische en petrochemische bedrijven langs de Scheldelaan. Die konden zo draaiende blijven. In de vroege maandagochtend stonden overal stakersposten opgesteld met de klemtoon op de Noordlandbrug en de Tijsmanstunnel West.

De Scheldelaan was rond zes uur volledig afgesloten. Een bus met werkwilligen, die later kwam moest anderhalf uur wachten. Na bemiddeling mocht ook zij doorrijden naar BASF. Andere bussen met mensen van de dagdienst mochten niet door. Zij moesten rechtsomkeert maken en naar Zandvliet rijden waar ze in de kantine van Zandvliet Sport een ontbijt kregen.