© ram

© ram

© ram

© ram

© ram

© ram

© ram

1 / 7

Kinderclub en De Schakel zitten onder hetzelfde dak

In de Pioenstraat in Sint-Jozef Rijkevorsel vond zaterdag het openingsfeest plaats voor Chalet 2.0. Dat is het nieuwe gebouw van de kinderopvang en de tweedehandswinkel van vzw De Schakel.

Ronny van den Ackerveken

De Kinderclub ging in 1996 van start in lokalen in de Meir en verhuisde vier jaar later naar de Pioenstraat. “Het ging om een houten chalet die al snel te klein werd door de groeiende vraag naar kinderopvang”, zegt schepen van Kinderopvang Jos Boeckx (SNR). “Bovendien had het gebouw zijn beste tijd gehad. Ook de tweedehandswinkel van vzw De Schakel was gehuisvest in een gebouw dat aan vernieuwing toe was."

"We hebben besloten beide problemen samen op te lossen. Chalet 2.0 is een duurzaam gebouw waar de keuken gemeenschappelijk gebruikt wordt. Bij de opmaak van de plannen zijn de kinderbegeleidster en de coördinator betrokken geweest. Een ruimte van de kinderopvang is ingericht als motorische ruimte waar men zich kan uitleven op de matten. De bovenste ruimte biedt plaats voor rustige activiteiten.”

Steenfabriek

Het voorbije jaar hebben 448 kinderen gebruik gemaakt van de Kinderclub in Sint-Jozef, die nu 80 plaatsen heeft. De Schakel bestaat uit een groep van 18 vrijwilligers. “Iedereen kan gratis spullen naar de tweedehandswinkel brengen”, vertelt Jos Boeckx. “Met de nieuwe locatie vinden hopelijk nog meer inwoners de weg naar De Schakel. De Kinderclub en De Schakel gaan in de toekomst samen activiteiten organiseren, dat moet drempelverlagend werken."

De buitenaanleg van het gebouw is nog niet volledig klaar, maar daar wordt de volgende weken aan gewerkt. In Rijkevorsel-centrum is gestart met het verbouwen van de oude bibliotheek naar een ruimere kinderopvang.

"Alle stenen van Chalet 2.0 en van de pas geopende bibliotheek in het centrum zijn afkomstig van de voormalige steenfabriek SAS in Sint-Jozef. Die heeft de gemeente na de sluiting gratis gekregen en blijven dus in Rijkevorsel.” Na de onthulling van het gedenkbord mocht iedereen een kijkje gaan nemen in het nieuwe gebouw.

DOEN!