Asbestdeeltjes maken vier huizen onbewoonbaar

De huizen zijn afgespannen met linten. Op de achtergrond de vernielde schuur. Foto: ram

Asbestdeeltjes maken vier huizen onbewoonbaar

Print
Baarle-Hertog - De brand die woensdag een schuur vernielde in de Kapelstraat van enclavegemeente Baarle-Nassau-Hertog is niet zonder gevolg gebleven voor enkele buren. Omdat er verontreiniging door asbest is vastgesteld, zijn vier huizen tijdelijk niet toegankelijk.

De uitgebrande schuur en het bijhorende huis zijn de enige panden op Nederlands grondgebied aan die kant van de Kapelstraat. Samen met de drie woningen aan de linkerkant, waar de rook vlak overheen waaide, zijn ze afgespannen met linten die waarschuwen voor asbestgevaar.

Of er inderdaad asbest is binnengekomen in de vier tijdelijk onbewoonbare huizen, moet nog verder onderzocht worden. Voor de drie Belgische woningen gaat dat via de verzekering. "In de voor- en achtertuinen van elke getroffen woning is asbest neergekomen", legt burgemeester Leo Van Tilburg (CDK) van Baarle-Hertog uit. "Die moeten afgegraven worden. De eigenaars van de drie woningen op ons grondgebied moeten elk hun eigen verzekering aanspreken. Die geven iemand de opdracht om na te gaan of er asbest in huis is. Als dat niet het geval is, dan mogen de bewoners hun huis weer in. In het andere geval moet de verzekering een erkende firma aanspreken om het huis te saneren."

Dat dit allemaal de nodige tijd in beslag gaat nemen, maakt de burgemeester wat bezorgd. "Het beste is dat alles zo snel mogelijk wordt opgeruimd, maar dat kan ik helaas niet verplichten. In Nederland is dat anders."

Lees het volledige verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio