© asbestonline.be

Merksplas helpt inwoners die asbest willen verwijderen

Merksplas is uitgekozen als Kempense proefgemeente om asbesthoudende materialen te verwijderen. Met een groepsaankoop kunnen de inwoners oude golfplaten goedkoop laten ophalen.

Ronny van den Ackerveken

n Vlaanderen is naar schatting 3,7 miljoen ton asbest aanwezig in gebouwen. Het gebruik van de kankerverwekkende stof is sinds vijftien jaar verboden. Merksplas gaat samen met de intercommunale IOK en de afvalstoffenmaatschappij OVAM de asbest verwijderen. "In het gemeentehuis komt een infoloket om de aanvragen te registreren", zegt schepen van Milieu Karel Lenaerts (Leefbaar Merksplas).

"Enkele mensen van de milieuvergunningsdienst en de technische dienst krijgen een opleiding van OVAM. We houden het bewust laagdrempelig. Er is geen verplichting om mee te doen en de te verwijderen hoeveelheid is onbeperkt. In september organiseren we een infoavond."

De inwoners kunnen meedoen aan een samenaankoop om de asbesthoudende spullen door een aannemer te laten verwijderen. Een andere mogelijkheid is dat de mensen zelf golfplaten verwijderen en laten ophalen door IOK Afvalbeheer. OVAM draagt de kosten van het afvoeren en verwerken van het afval.

Wie wil weten waar en hoeveel asbest er in de woning aanwezig is, kan voor 100 euro een asbestinventaris laten maken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners