Groenten uit de tuin zonder zelf te spitten

Print
Rijkevorsel - Voor wie geen tijd of plaats heeft om een moestuin aan te leggen, biedt de nieuwe zelfoogstboerderij Schoongewas een oplossing. Elke Swift gaat een tachtigtal gewassen planten, die aandeelhouders zelf mogen komen oogsten.

Op het veld tegenover haar woning in Melhoven bereidt Elke alles voor om in april met Schoongewas te kunnen starten. "Het idee om een zelfoogstboerderij te beginnen, sprak me aan. Het is een heel andere manier om aan landbouw te doen. Ik ben opgegroeid in een gezin met een moestuin, dus het is geen sprong in het onbekende. Dat je het werk op een veld tegenover je huis kunt doen, vind ik een grote meerwaarde", zegt Elke Swift.

Schoongewas werkt met oogstaandeelhouders. De prijs is afhankelijk van de grootte van het gezin. "Via mailings en onze website worden de leden op de hoogte gehouden van wat er oogstrijp is", legt Elke uit. "Iedereen die is aangesloten, mag komen oogsten zo vaak als hij of zij wil. Bij overvloed raden we aan om een deel in te vriezen voor eigen gebruik. Dit jaar bepaal ik wat er geplant wordt, maar het is de bedoeling om vanaf volgend jaar het veld aan te planten op vraag van de leden. Ik zorg steeds voor de moestuin. Alleen het plukken gebeurt door de leden."

Schoongewas organiseert infomomenten voor kandidaat-leden op 25 februari om 20u en op 27 februari om 11 en 15u. Die dag zijn er ook rondleidingen.

Meer info op www.schoongewas.be

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio