© ram

© ram

© ram

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Kerstbeelden Jan Huet zijn opgeknapt

In de kerststal van Wortel staan elk jaar houten beelden die gemaakt zijn door kunstenaar Jan Huet. Via de nodige subsidies heeft het kerststalcomité ze dit jaar laten restaureren.

Ronny van den Ackerveken

Jan Huet werd geboren in Wortel in 1903 en is vooral bekend van zijn glasramen. 75 jaar geleden maakte hij een kersttafereel dat bestaat uit vijf beschilderde panelen op triplex. "De eerste decennia werden de beelden binnen in de kerk geplaatst", zegt Dirk Vanhaute van de Vrienden van de Kerststal. "30 jaar geleden werd een stal gekocht en omgebouwd op maat van de beelden. Sindsdien staan de beelden elk jaar in de kerststal. Na al die jaren waren er enkele stukken afgebroken en er zat houtworm in. Ook de kleuren waren helemaal dof geworden."

Eva Verhaeven uit Antwerpen heeft de werken van Jan Huet de voorbije maanden onder handen genomen. "De beelden zijn bijna een half jaar weg geweest. De restauratrice heeft ze gereinigd, bestreden tegen houtworm en zorgde voor reconstructies en retouches. Er zijn zelfs zaken opgedoken die eerder bijna onzichtbaar waren, zoals een ossenkop. De restauratie heeft 5000 euro gekost. We hebben subsidies gekregen van de Erfgoedcel Noorderkempen en de provincie Antwerpen", vertelt Dirk Vanhaute.

Op zaterdag 12 december om 19.30u staan de beelden opgesteld in de kerk en wordt ook ander werk van Jan Huet in de kijker gezet.

Lees het volledige verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio