Restanten bommenwerper opgegraven

Print

Bart Hoeymans en Francis Huijbrechts tonen enkele gevonden brokstukken. Foto: ram

Hoogstraten - Rond het Brandven in Wortel Kolonie zijn beheerswerken gestart. Dat geeft Erfgoed Hoogstraten de gelegenheid om te zoeken naar overblijfselen van een vliegtuig dat daar 71 jaar geleden neerstortte.

In de nacht van 27 op 28 mei 1944 was een Britse Halifax op de terugweg van een raid op het militaire kamp in Leopoldsburg. Het toestel werd door een Duitse nachtjager in brand geschoten en stortte neer in Wortel Kolonie. Drie van de zeven bemanningsleden kwamen hierbij om.

"Het ging om een vliegtuig van 32 ton en een spanwijdte van 26 meter", zegt Francis  Huijbrechts van Erfgoed Hoogstraten. “Een groot deel is toen verbrand en dat zie je aan de blaarvorming op de rompstukken. Op sommige brokstukken zitten serienummers die we met 100 procent zekerheid kunnen linken aan het vliegtuig. De vondsten gaan we schenken aan het Stedelijk Museum."

De omgeving van het Brandven is door het Agentschap Natuur en Bos nu in volle ontwikkeling. Het ven en de omgeving worden hersteld in de oorspronkelijke toestand.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio