Houten waterput van Meerle is bijna duizend jaar oud

Piet Van Deun bij de restanten van de waterput Foto: ram

Houten waterput van Meerle is bijna duizend jaar oud

Print
Hoogstraten - Een tentoonstelling die vanaf zondag in het Stedelijk Museum van Hoogstraten loopt, brengt een opmerkelijke ontdekking aan het licht. Niet Wortel was het eerste bewoonde dorp in de fusiegemeente Hoogstraten, maar wel Meerle.

Met ‘Vondsten Vertellen’ toont het Stedelijk Museum een 120-tal archeologische voorwerpen die de voorbije jaren in de Kempen zijn opgegraven. “Eind jaren zeventig zijn in Meerle rioleringswerken uitgevoerd en daar is toen een oude waterput van eikenhout uitgegraven", zegt Piet Van Deun van het Stedelijk Museum. "We hebben de jaarringen van het hout van de put laten vergelijken met hout uit dezelfde periode."

Uit het onderzoek blijkt dat de boom dateert uit de periode 1057-1082 en dat er dus toen al bewoning moest zijn in Meerle. "Er bestaat een document over Wortel dat dateert uit 1155. Omdat in de fusiegemeente tot voor kort niets is gevonden van nóg vroeger, is Wortel altijd beschouwd als het oudste dorp van de zes deelgemeenten. Het onderzoek op de waterput heeft dat nu weerlegd. Uiteraard was er in onze streken ook bewoning voor onze jaartelling, maar dat waren nog geen dorpen", zegt Piet Van Deun.

‘Vondsten Vertellen’ loopt van 2 augustus tot 29 november in het Stedelijk Museum in het Begijnhof. De expo is open van woensdag tot zondag van 14 tot 17u. http://museum.hoogstraten.be

Lees het volledige verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio