© stedelijk museum

Stedelijk Museum inventariseert schenkingen

Elk jaar ontvangt het Stedelijk Museum verschillende grote en kleine schenkingen. Meestal gaat het om oude foto's van Hoogstraten, oude doodsprentjes of archeologische vondsten.

Ronny van den Ackerveken

Voor het museum zijn de schenkingen belangrijk, want een groot deel van de collectie is zo ontstaan. "Alle geschonken voorwerpen worden geïnventariseerd zodat het altijd duidelijk blijft wie de schenker is", zegt Piet Van Deun van het Stedelijk Museum. "Het museum zorgt voor de goede bewaring en indien nodig voor de restauratie."

De belangrijkste schenkingen van vorig jaar zijn archeologische vondsten van de Slag van Hoogstraten uit 1814, foto’s en brieven van Maurice Artus die tijdens WO I vanuit zijn gevangenschap in Duitsland brieven schreef naar zijn familie in Hoogstraten, grafiek en boeken van de Hoogstraatse kunstenaar Maurits Bilcke en enkele werken van Clara Voortman.

Rob Koeken uit Meerle vond drie musketgeweren, vermoedelijk van de Slag van Hoogstraten. "Eén van deze geweren wordt momenteel gerestaureerd", zegt Piet Van Deun. Jeanne Maes uit Meer schonk aan het Stadsarchief het politiek archief van voormalig burgemeester Alfons Sprangers, die twee jaar geleden overleed.

In 2014 brachten 9396 mensen een bezoek aan het Stedelijk Museum. Dat is een stijging met 11,79 % in vergelijking met 2013.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio