© Mia Uydens

Postkantoor groeide uit tot centrum voor brievensmokkel tijdens WOI

Honderd jaar geleden startte in Baarle-Hertog een stukje vergeten oorlogsgeschiedenis. Omdat de Duitsers alle postkantoren gesloten had, maar ze Baarle niet konden bezetten, besliste de Belgische regering in ballingschap het kantoor in de enclavegemeente te heropenen.

Ronny van den Ackerveken

Al snel na de Duitse inval in augustus 1914 gingen de postkantoren in ons land dicht. Na een incognito bezoek van minister Helleputte eind januari 1915 werd het postkantoor van Baarle-Hertog heropend om brieven van en naar het front te sturen. Door de grote toevloed van brieven, pakjes en geld was het kantoor in de Kerkstraat al vlug te klein geworden. Daarom werd uitgeweken naar de nabijgelegen feestzaal, waar nu het Baarles Museum gevestigd is.

"Ik vermoed dat het toen echt een overrompeling is geweest, want er was veel behoefte aan post die niet door de Duitsers gecensureerd werd", zegt Herman Janssen van de Baarlese heemkring. "Op een bepaald moment zijn er honderdduizend brieven per maand in Baarle afgestempeld. Bovendien mag je ervan uitgaan dat een derde van de post nog verloren ging."

Lees het volledige verhaal dinsdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio