Vuurwerkwinkels staken tegen verouderde wetgeving

Print

De vuurwerkwinkels bleven dicht Foto: ram

Baarle-Hertog - Wie zondag vuurwerk wilde kopen in de enclavegemeente was er aan voor de moeite. De winkeldeuren bleven dicht uit onvrede over de verouderde wetgeving. Bovendien hield de politie op de wegen naar Nederland auto's tegen om na te gaan of er vuurwerk in de koffer lag.

Het personeel stond voor de gesloten vuurwerkwinkels op de stoep en maakte het gezellig met muziek en drankjes. Tegen de ramen en deuren hingen affiches om hun ongenoegen duidelijk te maken. "Onze actie is niet specifiek gericht tegen de controles die de politie uitvoert, maar wel tegen een wet uit 1958 die nog altijd gehanteerd wordt en maximum 1kg vuurwerk per auto toelaat", zegt Pieter Loots van vuurwerkhandel Loots in de Kapelstraat.

"Een kilo vuurwerk komt overeen met twee potten. Als je die aansteekt, dan komt er 40 seconden vuurwerk uit en dat is het. De klanten zijn teleurgesteld over onze actie, maar eigenlijk maakt het weinig verschil. Als de winkel geopend zou zijn, zouden ze hoogstwaarschijnlijk toch het aangekochte vuurwerk moeten afgeven bij de politiecontrole." 

 

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio