© rr

België moet ex-gedetineerde 10.000 euro betalen wegens 'mensonterende huisvesting'

België veroordeeld wegens mensonterende cellen in gevangenis Merksplas

De Belgische staat is veroordeeld tot het betalen van een boete van 10.000 euro aan een Roemeense ex-gedetineerde omdat hij zijn straf moest uitzitten in ‘mensonterende omstandigheden’ in de totaal verouderde gevangenis van Merksplas.

Marc Helsen, Ronny van den Ackerveken

Ons land werd eerder al veroordeeld, maar toen ging het telkens over het gebrek aan enige vorm van therapie voor geïnterneerden, steeds in Merksplas. Maar nu velt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg voor het eerst ook een arrest dat België veroordeelt voor het opsluiten van gewone gedetineerden in ‘mensonterende omstandigheden’. Dat zet de deur wijd open voor nog meer veroordelingen.

De gevangenis in Merksplas is een van de oudste van ons land en dat is te merken aan de inftrastructuur. In sommige gebouwen is er enkel elektriciteit van 110 volt. “De toestand is hier echt abominabel”, getuigt een cipier. “In een aantal cellen is het toilet niet meer dan een emmer die achter een ‘paravent’ staat. Je kunt raden welke stank dat geeft tot die emmer ‘s ochtends wordt leeg gemaakt.”

Burgemeester en liberaal parlementslid Frank Wilrycx kreeg van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de verzekering dat de bestaande plannen voor de bouw van een nieuw cellencomplex in Merksplas minutieus zullen worden uitgevoerd. “Hopelijk nog deze legislatuur”, verzucht de burgemeester.

Lees het volledige verhaal dit weekend in Gazet van Antwerpen

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio