Leraar Frans scoort met nummer 'Vive la Wallonie'

Print
Sint-Katelijne-Waver - Paul Bernaerts (58) uit Sint-Katelijne-Waver is niet alleen leraar Frans bij het College Hagelstein, maar komt nu onder zijn artiestennaam ‘Paul Banka’ ook met een eigen hit op de proppen. In ‘Vive la Wallonie’ eert hij ons Franstalig landsdeel in al zijn facetten.

 

“Al toen ik klein was had ik een fascinatie voor muziek. Ik gebruikte het uiteinde van een springtouw als microfoon en deed samen met mijn vrienden The Beatles na”, vertelt Bernaerts. “Maar mijn voeling met sport nam toch de bovenhand. Ik ging voetballen en op mijn vijftiende startte ik met wielrennen. Daarna ging ik studeren, trouwde en ging in 1991 als freelance sportjournalist aan de slag bij de VRT. In deze periode schreef ik het boek ‘Tot de uitputting’ over de twaalf beste sporters uit de jaren ’90. Een nieuwe uitdaging was nooit veraf”, klinkt het.

Zang- en pianoles
In 2007 startte Bernaerts als docent bij het College Hagelstein, maar het noodlot sloeg toe. “Mijn vrouw werd ziek en overleed een jaar later. Ik stopte als freelancer en na enige tijd besloot ik mijn kinderdroom nieuw leven in te blazen.” De leraar startte met zang- en pianoles bij Bart Mertens en Dunja Mees. “Ik schreef eigen Franstalige teksten op Nederlandstalige nummers en coverde ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis of ‘Daar gaat ze’ van Clouseau.” Maar het was ‘Vive la Wallonie’, een bewerking van ‘Vlaanderen Boven’ van Raymond van het Groenewoud, dat aansloeg bij de Brasschaatse platenmaatschappij Bip Records.

Niet politiek getint
In het nummer wordt Wallonië in al haar facetten in de kijker gezet. Van de panda’s uit Pairi Daiza tot Elio Di Rupo en van de Grotten van Han tot de Leeuw van Waterloo. "De namen van enkele politieke kopstukken komen in het lied aan bod, maar de song heeft zeker geen politieke lading”, legt de zanger uit.

"Ik koos voor de artiestennaam Paul Banka omdat ‘Banka’ de achternaam van mijn overleden vrouw is. Zo is mijn werk toch een beetje een ode aan haar”, besluit Bernaerts.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio