Boomgaard geplant in Sint-Michielspark

De leerlingen van de tuinbouwschool PTS Mechelen staken de handen uit de mouwen. Foto: RR

Boomgaard geplant in Sint-Michielspark

Print
Sint-Katelijne-Waver - Het Regionaal Landschap Rivierenland plantte in samenwerking met het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver en de leerlingen van de tuinbouwschool PTS Mechelen de nieuwe fruitboomgaard in het Sint-Michielspark aan.

“De fruitboomgaard bevat streekeigen fruitrassen als de appel Trezeke Meyers, de peer Emile d’Heyst, de kers Biggareau Esperen en de pruim Belle de Louvain”, vertelt Bart Vermylen van het Regionaal Landschap Rivierenland. De nieuwe boomgaard past in het bosbeheerplan dat de gemeente voorziet voor het park aan het Sint-Michielskasteel in de Elzestraat. “We kozen specifiek voor hoogstammen, omdat deze vroeger enorm vaak voorkwamen in de streek”, klinkt het.

Tuinbouwschool
“Voor de aanplanting van de bomen deden we beroep op een klas van acht leerlingen van tuinbouwschool PTS Mechelen, die vandaag de theorie omzetten in de praktijk en de handen uit de mouwen steken.” Over het toekomstige onderhoud van de bomen wordt nog overlegd, maar mogelijk kunnen de studenten later de zorg van de boomgaard op zich nemen in het kader van hun opleiding.

Zelf plukken
Het is de bedoeling dat de fruitboomgaard openbaar wordt, wat betekent dat wandelaars bij een bezoek zelf een stuk fruit mogen plukken. “Uiteraard is het niet de bedoeling dat er misbruik van gemaakt wordt”, zegt Vermylen. “Deze boomgaard is niet alleen natuurerfgoed, maar heeft ook een sociale meerwaarde”, vult Charlotte De Wit, projectmedewerker van Regionaal Landschap Rivierenland aan. “We werken er niet alleen samen in, maar plukken er nadien ook de vruchten van. Daardoor groeit het besef dat de natuur ons voldoening, rust en rijkdom kan geven”, klinkt het.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio