© Groen

Coalitie heeft geen meerderheid meer in districtsraad

Morad Ramachi zetelt voortaan als onafhankelijke buiten de Groen-fractie. De coalitie in de Antwerpse districtsraad is haar meerderheid kwijt.

Peter Simoens

De coalitie van N-VA, Groen en Open Vld ging begin 2013 van start met een krappe meerderheid van 17 op 33 zetels in de districtsraad. Ramachi kwam in september 2014 in de raad voor Groen als opvolger van Imade Annouri.

Ramachi zetelde als onafhankelijke binnen de Groen-fractie, maar liet in een mail aan voorzitter Marco Laenens (N-VA) van de districtsraad weten dat hij voortaan als onafhankelijke buiten de fractie zal zetelen.

"Ik ben een onafhankelijke denker en wil dat blijven. Mijn drijfveer in de politiek is opkomen voor de allerzwaksten in de samenleving. Om dat consequent te blijven doen, wil ik niet schatplichtig zijn ten aanzien van een politieke partij", zegt hij.

"Mijn keuze om de fractie te verlaten, is persoonlijk en niet gebaseerd op conflicten”, zegt Ramachi. "Ik wil mijn politiek project onafhankelijk en belangeloos verder zetten. Ik blijf constructief ten aanzien van meerderheid en oppositie”.

Zijn stemgedrag zal hij niet wijzigen. “Ik heb altijd in eer en geweten gestemd, dus vaak ook met de oppositie. Ik heb niet altijd de lijn van Groen gevolgd tijdens de stemmingen”, zegt Ramachi (26).

Districtsvoorzitter Paul Cordy (N-VA) bevestigt dat de coalitie geen meerderheid meer heeft in de raad. "We zullen stemming per stemming moeten bekijken of we voldoende steun hebben en aan een meerderheid geraken".

"Morad heeft de voorzitter van de districtsraad gemeld dat hij zich constructief zal opstellen. Ik reken erop dat hij het district niet onbestuurbaar wil maken", zegt de voorzitter. "Dit is geen comfortabele situatie".

"Voor ons blijft Ramachi een gesprekspartner om een meerderheid te vinden in de districtsraad", zegt Cordy. "Als voorzitter van het districtscollege wil ik met hem per stemming het gesprek aangaan. Indien nodig zullen we hem vooraf contacteren".

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio