© Patrick De Roo

Fietsers mogen weer in beide richtingen op Isabellalei

Fietsers mogen eerstdaags weer in twee richtingen over het fietspad in de Isabellalei rijden. Het district Antwerpen zorgt ervoor dat de signalisatie volledig wordt aangepast. De stad heeft het verbodsbord al weggehaald.

Peter Simoens

"Zolang de signalisatie niet volledig is aangepast, kan een fietser beboet worden voor een overtreding. Eerstdaags volgt een officieel bericht dat het weer een tweerichtingsfietspad is. Dan zal de signalisatie in orde zijn. Pas dan kunnen fietsers probleemloos in beide richtingen op het fietspad", zegt Antwerps districtsschepen voor Publiek Domein en Mobiliteit Paul Cordy (N-VA).

"Op dat moment zal ook meegedeeld worden welke kleine aanpassingen we zullen doen om de situatie zo veilig en comfortabel mogelijk te maken", zegt Cordy. Het fietspad in de Isabellalei mag zo lang het geen tweerichtingsfietspad is enkel gebruikt worden door fietsers die in de richting van de Belgiëlei rijden. Fietsers die in de richting van Berchem rijden, moeten op de rijweg tegen de rijrichting fietsen.

Niel Staes toonde onlangs in een internetfilmpje aan dat fietsers dat weigeren omdat het voor hen gevaarlijk is. De rijbaan is te smal om auto's en fietsen elkaar te laten kruisen. Bij een kleine, smalle auto gaat het nog net, maar bij een breder voertuig niet meer.

Oorzaak van de onveiligheid ligt volgens Cordy in de heraanleg van de Isabellalei in 2009, toen een tweerichtingsfietspad werd aangelegd dat door het vorig districtsbestuur nadien werd versmald. Daardoor was het niet breed genoeg meer voor tweerichtingsverkeer.

Fietsers riskeren hun leven op de Isabellalei

© PDR

Fietsers die vaak door de Isabellalei rijden zijn kwaad. In de drukke straat is er een fietspad, maar dat mag sinds kort enkel gebruikt worden door de fietsers die richting Belgiëlei rijden. De anderen moeten verplicht op de baan rijden en daar is nauwelijks plaats, wat tot gevaarlijke situaties leidt.

Sinds kort hangt er aan het fietspad aan de Isabellalei een verbodsbord voor de fietsers die weg rijden van de Belgiëlei. Het fietspad is er te smal om fietsers te laten kruisen, zo meent het districtsbestuur en dus vliegen de fietsers de straat op. Maar volgens de fietsers is daar nog minder plaats, want daar moeten de wagens worden gekruist. Dat leidt volgens fietsers tot nog gevaarlijker situaties en boze en agressieve autobestuurders.

Volgens het districtsbestuur is de situatie niet nieuw, maar bestaat ze al sinds 2012. Nu pas werd er echter een verbodsbord gehangen, om de verkeerssituatie te verduidelijken. Het districtsbestuur erkent dat de situatie niet ideaal is en dat er maatregelen moeten komen. "Mogelijk komt er een aanpassing van de rijbaan, of komt er terug een dubbelrichtingfietspad. Maar iedere oplossing blijft gebrekkig", zo stelt districtsschepen Paul Cordy (N-VA). De straat heraanleggen is geen optie, want dat zou honderdduizenden euro's kosten.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio