© PP

Nieuwe gedenkplaat voor De Zwarte Hand onthuld

?Op de zolder van het gemeentehuis van Puurs werd een gedenkplaat onthuld voor de verzetsbeweging De Zwarte Hand, vooral actief in Klein-Brabant en de Rupelstreek

Patrick Poppe

Op de zolder werden er met een geheime zender in 1940-1941 radioberichten verstuurd naar Londen om de geallieerden in te lichten over het doen en laten van de nazi's en de militaire activiteiten van de Duitsers.

In 1941 werden 109 van de 111 leden van De Zwarte Hand opgepakt en naar het Fort Breendonk gedeporteerd; slechts 37 onder hen overleefden de kampen. Opvallend was dat De Zwarte Hand een groep jonge verzetstrijders was, gemiddeld 25 jaar oud en bijna de helft zelfs jonger dan 20. Op 7 augustus 1943 werden 12 kopstukken (9 van Puurs) in Lingen gefusilleerd. Twee daarvan werkten op het gemeentehuis: Emiel De Cat als ontvanger en Clement Dielis, de leider van de groep, op het kadaster. Het gemeentehuis was ook het hoofdkwartier van de verzetsbeweging. De onthulling gebeurde door burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) en auteur Tjen Mampaey. (pp?)

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio