Spoorweglijn en loopgraven blootgelegd

Print
Puurs - Archeologen van het Vlaams Erfgoed Centrum zijn al een tiental dagen bezig met opgravingen aan het Fort Liezele. Ze legden al een oude oorlogsspoorlijn en loopgrachten bloot.

De opgravingen gaan vooraf aan de grote werkzaamheden die de gemeente Puurs plant met de aanleg van het Landschapspark Fort Liezele. “Omdat de site rond het goed bewaarde fort veel informatie kon bevatten, werden

er proefgravingen gedaan en op basis daarvan is besloten om gedurende ongeveer een maand opgravingen te verrichten op 3,5 hectare van het 14 hectare grote domein”, zegt Peter Oosterlinck, ingenieur waterbeleid van de gemeente Puurs. “De verwachtingen werden eigenlijk allemaal ingelost. Zo wisten Inne Van Kerkhoven en Peter Hazen, de archeologen op het veld, al de bedding van een oude spoorweglijn van het fort naar het station bloot te leggen. Tegelijk hebben we de restanten van het loopgraventracé gevonden die de Duitsers hier destijds gegraven hebben, tot aan de bunkers die buiten het domein staan."

De archeologen gingen nog een stuk verder terug in de tijd. “Ze hebben restanten gevonden van Romeinse nederzettingen en boerderijen uit de IJzertijd, van 800 tot 50 voor Christus”, gaat Oosterlinck verder.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio