© Belga

Ramp in Ruisbroek veertig jaar geleden

Veertig jaar is het al geleden dat Ruisbroek helemaal overstroomde door een bres in de oever van de Vliet. Als bij wonder vielen er geen dodelijke slachtoffers. Met onder meer een knappe expo wordt de ramp herdacht.

Patrick Poppe

Ruisbroek, 3 januari 1976: om 17.30 uur breekt de oever van de Vliet en wordt er mede onder een windhoos van 11 à 12 Beaufort een bres van bijna 100 meter geslagen. De Dorpstraat, Hellegatstraat, Kaardijk en Kerkstraat staan in geen tijd blank, sommige gevels van huizen worden als kaartenhuisjes weggeveegd, bomen breken als lucifers doormidden. Mensen vluchten naar de hoogste verdieping als er al een verdieping is en zitten urenlang gevangen in hun eigen huis. De ravage is compleet en wordt met het uur groter. Twaalf uur later staat drie vierde van Ruisbroek onder water, maar de hulpverlening komt nauwelijks op gang.

Veertig jaar later is de herinnering aan de ramp nog heel levendig. De overstromingsramp wordt in Ruisbroek elk jaar herdacht, maar voor de 40ste verjaardag toch iets meer. Dat gebeurt met een expo in de Sint-Katharinakerk (Ruisbroekdorp) die tot en met 17 januari op zaterdag en zondag open is van 14.00 uur tot 18.00 uur.

Toerisme Klein-Brabant-Scheldeland heeft een herinneringswandeling van 8 km en een fietstocht 'Fietsen langs overstromingsgebied' van 11 tot 26 km uitgewerkt. Je vindt de brochures bij de toeristische kantoren. De monumenten 'De redder' (van Pieter Van Neste) en 'De waterhoek' (Gasthuisdreef) refereren blijvend aan de ramp. 'De waterhoek' laat zelfs zien hoe hoog het water er precies stond.

Lees het hele verhaal en getuigenissen op maandag in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio