© GvA

Brandweer: "Wij hadden sneller bij patiënt kunnen zijn"

Een noodoproep voor een interventie in Wintam heeft dit weekend de discussie omtrent de aanrijtijden van de brandweerkorpsen weer fel doen oplaaien. Het korps van Puurs werd door de noodcentrale uitgestuurd, maar Bornem beweert veel sneller te kunnen zijn.

Patrick Poppe

In Wintam moest de brandweer met de ladderwagen een patiënt evacueren uit een appartementsgebouw. De noodcentrale 100 stuurde daarop Puurs uit in plaats van Bornem omdat die volgens het computersysteem van de Antwerpse 100 sneller is. Uiteindelijk zou het bijna achttien minuten geduurd hebben vooraleer de wagen ter plekke was, terwijl de brandweer van Bornem dat naar eigen zeggen op elf à twaalf minuten kon zijn.

“Het is al een tijd zo dat niet langer het territoriale korps bevoegd is, maar datgene dat door CityGIS wordt uitgekozen”, klinkt het. “Dat is een computersysteem dat bij elk incident in een fractie van een seconde de aanrijtijd van de beschikbare voertuigen berekent. Maar dat systeem berekent echt op de seconde welk korps volgens de computer het snelste kan zijn: dat is compleet onrealistisch."

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen – editie Mechelen

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio