© GMAX

© GMAX

1 / 2

Telenet Giants Antwerp wil terugronde Champions League aanvatten met winst

Hans Vanwijn: “Oppassen tegen een new look Lietkabelis”

Vanavond (20 uur) vat met de achtste speeldag de terugronde van de Champions League aan. Het in het kampioenenbal debuterende Telenet Giants Antwerp doet het schitterend en prijkt met een 3 op 7 in de sterke poule C op een gedeelde vierde stek. Vanavond nemen de met een comeback uitpakkende Hans Vanwijn en zijn ploegmaats het tegen Lietkabelis op. “Oppassen tegen een Litouwse ploeg die new look is,” zegt de 23-jarige en 2m08 grote forward.

Patrick Ceulemans

Na de interlandbreak en het missen van de bekerwedstrijd van vorige vrijdag in Leuven Bears is Hans Vanwijn terug van de partij. “Ik kampte met een blessure aan het scheenbeen. De laatste wedstrijd voor de break van de Belgian Lions en in Kangoeroes Mechelen was de pijn niet meer te harden. Daarom gaf ik forfait voor de Lions. Met behandeling en rust ben ik nu opnieuw speeklaar. Er is immers geen reactie meer na een doorgedreven training. Hopelijk is de blessure verleden tijd. Blessurelast deed ons immers pijn in rotatie. Yoeri Schoepen is terug en ikzelf ook. We kunnen nu dus toch weer iets dieper gaan,” zegt Hans Vanwijn.

Thomas Akyazili (gebroken pink) viert volgende week dinsdag in het Champions League duel tegen het Spaanse Fuenlabrada zijn wederoptreden. Op Moses Kingsley is het nog minstens twee maanden wachten. Met slechts één echte center (Ismael Bako, red.) vormt de afwezigheid van de Nigeriaan van 2m06 misschien wel de achillespees van de Giants. Coach Roel Moors zal elke dag wel stiekem een kaarsje branden dat Bako zich niet blesseert. De komst van een interim center bij Telenet Giants Antwerp is met een drukke kalender in drie competities echt wel aan de orde.

Hans Vanwijn is alvast enorm ambitieus richting de Champions League. “We wonnen de heenmatch in Litouwen met 87-91 en willen bevestigen. Dat de verrassing weg is en onze opponenten ons niet meer zullen onderschatten? Dat was na de stunt tegen Hapoel Jeruzalem al het geval. We wonnen in Dijon en hadden in de Lotto Arena tegen regerend Champions League kampioen AEK Athene ook moeten winnen. Tegen Lietkabelis zal het uiteraard weer bijzonder hard zijn. Enerzijds omdat die club revanche wil, maar anderzijds omdat het new look is. De afgelopen weken maakten een nieuwe coach, nieuwe sportieve directeur en vier spelers hun opwachting,” beseft Hans Vanwijn.

De Amerikaan Mike Morrison (ex-Giants) verliet Lietkabelis en onder meer de Letse guard Lejas Meijers is één van de nieuwkomers. Ook in de selectie is Jamar Wilson. De Amerikaan is ex-Luik, Pepinster en Okapi Aalstar. Net als de Giants telt Lietkabelis 3 op 7. In de Litouwse LKL boekte het afgelopen week twee knappe zege waardoor het oprukte naar de derde stek.

Tweemaal op een rij Europees in de Lotto Arena

“We spelen in de Champions League tweemaal op een rij in de Lotto Arena. Ideaal om ons te profileren richting kwalificatie. Met 2 op 2 blijven we kampen voor de vierde stek die recht geeft op de 1/8ste finales van de Champions League. Met 1 op 2 blijven we op schema voor de vijfde en zesde stek en dat is dan weer goed richting de 1/8ste finales van de FIBA Europe Cup,” aldus nog Hans Vanwijn van Telenet Giants Antwerp. Voor een goed begrip en bij de start van de terugronde: van de vier poules van acht gaat de top vier naar de laatste zestien van het kampioenenbal. De nummers 5 en 6 worden dus opgevist in de 1/8ste finales van de FIBA Europe Cup, de nummers 7 en 8 zijn Europees uitgeteld.

Programma 8ste speeldag poule C: 18.30 CEZ Nymburk (Tsj)-Dijon (Fra); 18.45 Hapoel Jeruzalem (Isr)-AEK Athene (Gri); 20.00 Telenet Giants Antwerp-Lietkabelis (Lit); woensdag 20.30 Fuenlabrada (Spa)-Bamberg (Dui)Stand poule C: 1. Hapoel Jeruzalem (Isr) 7-13; 2. AEK Athene (GRI) 7-13; 3. Bamberg (Dui) 7-11; 4. Telenet Giants Antwerp 7-10; 5. Lietkabelis (Lit) 7-10; 6. Fuenlabrada 7-10; 7. CEZ Nymburk (Tsj) 7-9; 8. Dijon (Fra) 7-8

MEER OVER Telenet Giants Antwerp

Meer basketbal