© PHOTO NEWS

Record: zevende opeenvolgende titel voor de kustploeg

Telenet Giants Antwerp krijgt sweep van Oostende om de oren

Geen vierde wedstrijd in de titelrace vrijdag in Lotto Arena. Telenet Giants Antwerp Giants ging ook in het derde duel van de finale van de play-offs tegen Oostende onderuit. Met een sweep en dus 3-0 boekte Oostende een zevende opeenvolgende titel. De Nigeriaanse center Tonye Jekiri werd gekroond tot MVP van de finale.

Patrick Ceulemans

Meteen een verbetering van het eigen record en dat van Semailles, Antwerpse en Racing Mechelen. Coach Dario Gjergja doet met zeven titels op een rij beter dan Lucien Van Kersschaever met Racing Mechelen. Voor Telenet Giants Antwerp eindigde de campagne 2017-18 dus aan de kust. Een seizoen waarin de jonge kern van coach Roel Moors een flinke stap voorwaarts zette. Het werd tweede in de reguliere fase, bereikte, na tweemaal een sweep in kwart- en halve finale tegen Kangoeroes Willebroek en Charleroi, de finale en werd vice-kampioen. Volgend seizoen zit het waarschijnlijk rechtstreeks in de beslissende voorronde van de Champions League met een opvangnet in de groepsfase van de FIBA Europe Cup. De ganse kern, op interim Tremmell Darden na, ligt nog onder contract en mits enkele aanpassingen is een prijs pakken, in combinatie met Europees overwinteren, de ambitie.

De derde wedstrijd van de finale had Telenet Giants Antwerp tijdens de studieronde weer alle kansen om afstand te nemen. Na 1-4 hervielen de Giants echter weer in een slechte shotselectie. Bij een 8-7 tussenstand nam de kustploeg dan ook de leiding over. Niet met groots basketbal, wel met opnieuw veel power en driepunters van Jean-Marc Mwema. De West-Vlamingen hadden na een nerveus eerste kwart dan ook een 20-18 bonus op zak. Belgisch Speler van het Jaar en MVP Jean Salumu moest intussen na een contact met Jason Clark met een oog/neusblessure definitief het parket verlaten. “Ik weet niet of het een onvrijwillige fout was, maar het is serieus en verder spelen is niet aan de orde,” zei Jean Salumu tijdens de rust.

In het tweede schuifje verloren de Giants het momentum. 3 op 14 driepunters in de eerste helft was weer een slechte indicatie en Oostende profiteerde weer maximaal. Van, 28-26 ging het dan ook naar een 39-30 bonus halfweg voor de kustploeg.

In het derde kwart toonde Telenet Giants Antwerp echter karakter en was er een knappe bevlieging van Jason Clark. De Amerikaanse shooting guard leidde met 9 punten op een rij Antwerp Giants naar 45-46 bonus. De Sinjoren hadden kansen, kregen echter tegen het fysieke Oostende enkele beslissingen niet mee en de kustploeg nam het initiatiefopnieuw over. Vladi Mihailovic, Elias Lasisi en Tonye Jekiri duwden dan ook door naar 54-49 na drie kwarts.

In het slotschuifje wilden de Giants nog wel, maar bleve de driepunters niet vallen (4 op 21). De Sinjoren domineerden lichtjes de rebound (34-35), maar waren te slordig en leden domme balverliezen. De Nigeriaanse center Tonye Jekiri (17 punten, 11 rebounds) en de met 8 assists uitpakkende Dusan Djordjevic stuwden Oostende dan ook na 57-50 naar 66-52. Sinjoor Vincent Kesteloot scoorde nog voor Oostende en de zevende landstitel lag meteen in een definitieve plooi.

Oostende-Telenet Giants Antwerp 78-67Oostende: Lasisi 10, Schwartz 2, Mwema 8, Salumu 2, Myers 10, Djordjevic 6, Kuridza 1, Kesteloot 7 , Jekiri 17, Fieler 8, Mihailovic 7Antwerp Giants: Lee 9, Donkor 0, Clark 14, Vanwijn 4, Darden 4, Schoepen 0, Akyazili 3, Bako 14, Kingsley 10, Dudzinski 9, Kalinoski 0Kwarts: 20-18, 19-12, 15-19, 24-18

MEER OVER Telenet Giants Antwerp

Meer basketbal